Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Posibilă lovitură simbolică pentru Ucraina: forțele armate iau în considerare să se retragă de la Bahmut

cnn.com
bahmut-razboi

Armata ucraineană ar putea decide să își retragă forțele din Bahmut, a declarat miercuri un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, în timp ce Rusia și-a continuat ofensiva sângeroasă, care durează de luni de zile, pentru a cuceri orașul. „Armata noastră va cântări în mod evident toate opțiunile. Până acum, au ținut orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic", a declarat Alexander Rodnyansky, consilier economic al lui Zelenskiy, pentru CNN, relatează The Guardian. "Nu ne vom sacrifica toți oamenii noștri doar pentru nimic", a mai adăugat acesta.

Rodnyansky a precizat că Rusia a folosit cele mai bune trupe ale grupului Wagner pentru a încerca să cucerească orașul. Compania militară privată, cunoscută pentru tacticile brutale, este condusă de Evgheni Prigojin, un milionar necinstit cu legături vechi cu președintele rus, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Prigozhin a declarat miercuri că până acum nu a văzut niciun semn de retragere ucraineană din oraș. El a susținut că, de fapt, Kievul și-a întărit pozițiile acolo. "Armata ucraineană desfășoară trupe suplimentare și face tot ce poate pentru a păstra controlul asupra orașului", a declarat Prigozhin. "Zeci de mii de soldați ucraineni opun o rezistență acerbă, iar luptele devin din ce în ce mai sângeroase pe zi ce trece".

Situație dificilă

Rapoartele din zona Bakhmut au descris o situație din ce în ce mai dificilă din partea apărătorilor Ucrainei, forțele rusești lansând ofensive repetate la nord și la sud de oraș, iar drumul principal spre Bakhmut dinspre vest fiind vizat de bombardamente rusești.

Cele mai grele lupte păreau să fie concentrate în nord, în jurul așezărilor Bohdanivka, Orikhovo-Vasylivka și Zaliznyanske, unde forțele rusești continuau să avanseze treptat, susținute de focuri intense de artilerie.

Cu o zi mai devreme, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi a ordonat trimiterea mai multor trupe la Bakhmut, după călătoria sa pe linia frontului din 25 februarie, unde a fost informat cu privire la situație.

Luptă-simbol

Bătălia pentru Bakhmut, în regiunea ucraineană Donețk, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece apărătorii rezistă în fața bombardamentelor neîncetate și a valurilor de trupe rusești care au suferit pierderi grele în campania de luni de zile pentru a o captura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.