Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Posibile crime de război britanice în Irak şi Afganistan - CPI va analiza informaţiile

Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că va examina informaţiile dintr-un documentar al BBC potrivit cărora soldaţii britanici ar fi comis crime de război în Irak şi Afganistan, relatează DPA potrivit Agerpres

Programul, care urmează a fi difuzat luni seară, include mărturii de la anchetatori ai poliţiei care au declarat pentru BBC că guvernul a acoperit uciderea unor civili de către trupele britanice.

Canalul a anunţat că a discutat cu 11 detectivi britanici care "au descoperit dovezi credibile de crime de război", în cadrul unei investigaţii comune a BBC Panorama şi Sunday Times.

"Descoperirile BBC Panorama privind presupuse crime de război ale trupelor britanice ar putea fi foarte relevante pentru activitatea în desfăşurare a biroului", a precizat CPI, cu sediul la Haga, într-un comunicat trimis prin e-mail.

"Biroul va evalua independent şi obiectiv informaţiile în conformitate cu criteriile legale aplicabile din Statutul de la Roma - tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale", se mai menţionează în textul citat.

Una dintre alegaţii este că forţele speciale britanice au acoperit uciderea a patru tineri afgani în 2020, potrivit BBC. Alte alegaţii sunt referitoare la torturarea şi uciderea de deţinuţi în Irak.

Ministerul Apărării a negat că a încercat să ascundă acuzaţiile, notând că procurorii militari au decis să nu acţioneze după ce au investigat mai multe cazuri în Irak şi Afganistan.

Ministerul a mai precizat că a trimis ultimele informaţii în acest sens poliţiei militare şi procurorilor, "care au rămas deschişi la analizarea acestor alegaţii"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.