Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Postul german de televiziune ZDF, condamnat în Polonia pentru difuzarea unui serial despre Holocaust

lagar holocaust

Un tribunal polonez a condamnat vineri canalul german de televiziune ZDF să plătească daune şi să publice scuze foştilor combatanţi din rezistenţa antinazistă care s-au declarat bulversaţi de serialul ''Mamele noastre, taţii noştri'' (Unsere Mutter, unsere Vater), relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Captură RECORD a ofițerilor antidrog: peste 900 de kilograme de heroină într-o operațiune de trafic INTERNAȚIONAL

Canalul public german a reacţionat imediat, anunţând că va face apel la decizia tribunalului din oraşul polonez Cracovia (sud), sesizat în această cauză de către un fost membru al rezistenţei, Zbigniew Radlowski (94 de ani), susţinut de organizaţia mondială a foştilor soldaţi din Armia Krajowa (Armata Naţională, AK), principala formaţiune a rezistenţei poloneze împotriva ocupaţiei naziste.

Potrivit judecătorului Kamil Grzesik, ţinând cont de biografia deosebită a lui Radlowski, fost membru al rezistenţei, prizonier într-un lagăr de concentrare şi care a salvat evrei în timpul Holocaustului, ''filmul ce reprezintă soldaţi ai AK într-o manieră neconformă cu adevărul şi incorectă, are un impact direct asupra bunurilor sale personale: onoarea şi demnitatea sa'', potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea poloneză.

Tribunalul le-a ordonat canalului ZDF şi societăţii de producţie UFA Fiction să plătească despăgubiri de circa 5.000 de euro şi să prezinte scuze în Polonia şi Germania.

Într-un mesaj trimis agenţiei France Presse, canalul ZDF şi-a exprimat ''regretul că tribunalul din Cracovia nu a acordat suficientă atenţie libertăţii artistice''. ''După publicarea hotărârii, ZDF va examina motivele şi va face apel la decizie'', a subliniat canalul german.

ZDF a reamintit că a reacţionat deja în 2013 la criticile unor pasaje şi a explicat că ''reprezentarea personajelor poloneze nu constituie în nici un caz o minimalizare nici a faptelor istorice, nici a responsabilităţii germanilor''.

Serialul în trei episoade relatează povestea a cinci tineri germani, între 1941 şi 1945. Unul dintre eroi, Viktor, este un evreu german care reuşeşte să fugă în timpul transferării sale către lagărul Auschwitz-Birkenau, instalat de către Germania nazistă în Polonia ocupată, şi să se alăture membrilor rezistenţei poloneze din AK.

Soldaţii AK, organizaţie puternică ce avea aproape 400.000 de membri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sunt descrişi ca fiind antisemiţi înveteraţi, ceea ce a suscitat un val de proteste în Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.