Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pot să îmi pun implanturi dacă am parodontoză?

dental-med.ro
dental med

Din fericire, chiar și pacienții care suferă de această afecțiune pot fi reabilitați oral cu implanturi dentare.

Astăzi, studiile științifice ne spun că inserarea unui implant pe un țesut gingival care se recuperează după parodontită nu exclude succesul sau stabilitatea acestuia.

Tratamentul cu implanturi dentare poate să fie chiar cea mai eficientă modalitate de refacere a dinților pierduți în condiții de parodontoză, doar în cazurile în care bineînțeles, boala este stopată.

Însă, un sfat important de care medicul trebuie să țină cont este că implanturile nu trebuie inserate lângă dinții afectați de parodontoză, înainte ca aceștia să primească tratamentul necesar. Dacă aceștia sunt infectați există posibilitatea să migreze și spre implanturile adiacente sau la țesuturile moi din jurul lor, provocând complicații și chiar respingerea implantului.

Ceea ce cunoaștem astăzi în stomatologie, ne ajută foarte mult în a găsi instrumente eficiente pentru conservarea dinților naturali. Trebuie să ne străduim să creăm un mediu favorabil regenerării naturale a celulelor și țesuturilor dentare ale pacientului.

Înainte de a apărea implanturile pe piață, pacienții apelau la punți și proteze dentare, însă neplăcerile erau prezente, deoarece acestea nu restaurează dantura cu aceleași mijloace și beneficii pe care le are un implant dentar.

Doar anumite tipuri de implanturi pot fi folosite în parodontoză

Cea mai frecventă problemă în cazul inserării implantului dentar, este prezența unei cantități relativ mici de os.

Calitatea și cantitatea de os prezent trebuie evaluate, astfel încât implanturile să poată fi osteointegrate în osul care le găzduiește.

După ce am ales un tratament potrivit pentru tratarea/stoparea evoluării parodontozei și am analizat tabloul clinic al pacientului, este important să alegem implanturile potrivite.

Medicul implantolog specialist va știi să ne explice pentru ce tipuri de implanturi putem opta.

Acestea trebuie să aibă o stabilitate primară ridicată în condițiile adverse predominante și să aibă un strat de suprafață special pentru a îmbunătăți integrarea atât cu țesuturile moi, cât și cu osul maxilar. Vom alege doar implanturile care la nivelul contactului cu gingiile au proprietăți de rezistență la acumularea de microbi.

Care sunt indicațiile pe care trebuie să le respecte un pacient după o astfel de intervenție?

În situația în care pacientul a avut boala parodontală și are nevoie de o reabilitare totală a danturii, după ce s-a efectuat extracția dinților care nu mai pot fi salvați, este necesar ca, intraoperator, să se curețe foarte bine osul, inclusiv gingia. Pentru aceasta se poate folosi chiar laserul, în momentul operației. După ce a avut loc inserarea implanturilor, este foarte important ca pacientul să își mențină noua dantură sănătoasă.

Bacteriile pot adera și pe suprafața implanturilor dentare. De aceea, igienizarea implanturilor și a lucrărilor protetice inserate peste implanturi, se realizează în primul rând acasă prin periajul efectuat corect. Bineînțeles, trebuie completată prin utilizarea aței dentare și a dușului bucal, care, prin presiunea apei, îndepărtează bacteriile din zonele mai puțin accesibile.

Pentru menținerea rezultatului obținut în urma intervenției, este recomandat și detartrajul profesional, făcut periodic la clinica dentară, la recomandarea medicului specialist.

Ce se întâmplă dacă nu respectăm regulile de igienă orală?

În momentul în care nu se respectă indicațiile de igienă recomandate de medicul stomatolog, sau dacă acasă, pacientul nu execută o tehnică corectă de periaj, se poate instala periimplantita, adică afectarea gingiei, chiar și a osului din jur imprejurul implantului, care poate conduce în cazuri extreme, dacă nu se iau măsuri imediat, chiar la pierderea implantului dentar.” ne spune dr. Dragoș Popescu despre implantul dentar.

Dacă pacientul se prezintă la cabinetul stomatologic în acest stadiu și se ajunge chiar la extracția implantului, problema poate fi rezolvată printr-o nouă intervenție.

În funcție de tipul de țesut osos, chiar în momentul scoaterii implantului sau ulterior, se poate insera un implant nou.

Ce se întâmplă în situația în care pacienții au ajuns la o mobilitate foarte mare a dinților din cauza parodontozei?

“Este un mit, faptul că situațiile în care există boala parodontală, este mai bine să se aștepte până când pacientul pierde toți dinții, întrucât la final, oferta osoasă va fi mult mai scăzută.

Cu cât se amână mai mult tratamentul bolii parodontale, cu atât osul se va resorbi mai mult și, când vom dori să inserăm implanturi dentare, nu vom avea suficient os.” declară dr. Mihnea Velisarato despre tratamentul parodontozei.

De aceea, medicii specialiști recomandă ca, în cazul bolii parodontale avansate, să se facă extracția dinților și înlocuirea lor cu implanturi, urmate de o lucrare protetică fixă.

În concluzie, implantul dentar este o metodă de reabilitare de elecție pentru pacienții care au pierdut dinți din cauza parodontozei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.