Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație "manifest" a statului-major american: Ucraina se află într-o situație similară cu cea din anul 1944

Pinterest
ucraina steag

Invazia rusă a Ucrainei reaminteşte că "libertatea nu este gratuită", a afirmat luni şeful Statului Major al Forţelor Terestre americane, făcând o paralelă cu sacrificiile consimţite de Aliaţi în cursul debarcării din 1944, notează AFP, citat de Agerpres.

La Bayeux (Franţa), alături de omologii săi francezi şi britanici, generalul James McConville a salutat ceea ce Aliaţii din 1944 "au făcut împreună pentru a reda libertatea popoarelor Europei. Ne aflăm într-o situaţie foarte asemănătoare cu atacul fără motiv asupra Ucrainei. Asta ne reaminteşte că libertatea nu este gratuită".

Cei trei militari s-au întâlnit în oraşul din Normandia în ajunul comemorărilor debarcării aliate din 6 iunie 1944 pe coasta Normandiei controlată de Germania nazistă.

Războiul din Ucraina este o "întoarcere a istoriei şi a confruntărilor periculoase între marile puteri", a declarat generalul britanic Sir Patrick Sanders în cursul conferinţei de presă comune, adăugând că armata britanică a "antrenat 10.000 (soldaţi ucraineni) din iunie 2022 şi că speră să formeze 25.000 până la 30.000 în acest an".

În opinia sa, "soldaţii ucraineni sunt extraordinar de impresionanţi, cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65 de ani, nu se odihnesc, nu se opresc niciodată, sunt foarte implicaţi în a-i respinge pe ruşi afară din ţara lor".

În legătură cu lecţiile conflictului ucrainean pentru armatele respective, generalul francez Pierre Schill a ţinut să se arate "prudent, ceea ce vedem din acest conflict este o naraţiune, mesaje sunt trimise inamicului, dar mai sunt multe de învăţat", a spus el, în timp ce observatorii se întreabă mai ales despre o ofensivă ucraineană mult aşteptată.

"Ceea ce este sigur este că aceasta demonstrează importanţa capitală a iniţiativei, a voinţei de a lupta, de a-ţi apăra naţiunea, a încrederii în lanţul de comandă", a declarat generalul Schill pentru AFP, "precum şi a sistemelor de comandă ca sistemele de sateliţi LEO (cu orbită joasă) pentru a asigura transparenţa câmpului de luptă şi a avea capacitatea de a lovi inamicul şi de a te proteja".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.