Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea de film a românului condamnat pe nedrept în Spania. Bărbatul așteaptă despăgubiri uriașe

spaniolul
Ion Datcu

Un român din Spania a făcut patru ani de închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o.

Bărbatul fără adăpost trăiește pe străzi și nu are loc de muncă. Doarme pe unde apucă, iar poliția îl pune mereu să-și strângă lucrurile și să plece. Avocatul său vrea să obțină o despăgubire mai mare.

Drama bărbatului de 42 de ani a fost prezentată într-un reportaj la televiziunea spaniolă. Ion Datcu a fost condamnat pe nedrept pentru un act sexual, în 2008. Neavând o adresă, a fost plasat în arest preventiv până la sfârșitul procesului.

Însă acesta s-a prelungit, astfel că românul a făcut pe nedrept aproape patru ani de închisoare. Iar la plecare, după ce a fost achitat, bărbatul a primit o recompensă de 1.000 de euro. Suma a fost infimă, iar avocatul său a reclamat asta, ulterior obținând 40.000 de euro, potrivit Știri diaspora.

Acum, avocatul vrea să ridice suma la 274.600 de euro despăgubirile pentru Ion, câte 200 de euro pentru fiecare zi petrecută în închisoare. El spune că va ajunge și mai departe, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Acuzat de viol alături de alți doi conaționali

Când a ajuns la Madrid, Ion Datcu, originar din Câmpina, a locuit într-o colibă abandonată, pe care o împărțea cu mai multe persoane, printre care și infractori. În acea perioadă el culegea cartoane și sticle pentru a putea trăi și a cunoscut-o pe iubita lui, despre care spune că „a băut și s-a drogat”. Astfel, ea a fost cea care l-a denunțat într-o noapte, precum și pe alți doi români, acuzându-i de viol. „A chemat poliția să profite de băieți și să-i facă să plătească”, a comentat el în reportajul difuzat în Spania, în care exprimarea lui greoaie în limba spaniolă și emoțiile pe care nu știe să le controleze sunt evidențiate, precum și starea sa psihică precară.

„Ceea ce i s-a întâmplat lui Ion este o încălcare clară a Drepturilor Omului”, spune avocatul său, cunoscut în anumite cercuri pentru apărarea victimelor clauzelor abuzive sau a persoanelor vulnerabile.

Ion Datcu a stat în închisoare până în 2012, când a fost compensat cu 1.000 de euro pentru „responsabilitate patrimonială”. Avea doar 27 de ani atunci când a fost condamnat pe nedrept.

După ce avocatul său a solicitat mărirea acestei sume, el a obținut 40.000 de euro. Însă pentru că nu are domiciliu și cont bancar, nu i-a putut încasa. Avocatul a fost cel care a primit despăgubirea și a făcut un transfer către tatăl său, în România, și a păstrat o parte din sumă, pe care i-a dat-o românului.

Avocatul a cerut însă 274.600 de euro. Instanța a admis solicitarea, dar procesul poate dura ani de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.