Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea fabuloasă a lui Pazvante Chioru, personajul al cărui nume e folosit des de români: Cine a fost omul care a devastat și incendiat Țara Românească

foto romaniatv
pazvante chioru

Cel mai probabil nu există om în România care să nu fi auzit de „Pazvante Chioru”. Totuși, nu foarte multă lume cunoaște care este povestea din spate și faptul că acesta este un personaj care a existat în istorie. Mai mult, acesta este un personaj „de groază” din istoria românilor. Iată care e povestea lui.

Cu siguranță ai folosit măcar o dată în viață expresia „de pe vremea lui Pazvante Chioru”, însă foarte puțină lume știe că acesta este un personaj real, care, mai mult, a terorizat Țara Românească cu peste 200 de ani în urmă. În realitate, numele acestuia era Osman Pazvantoğlu și a fost un ienicer, care ulterior a devenit pașă al provinciei Vidin, care în prezent se află pe teritoriul Bulgariei. Acesta a fost născut în anul 1758 și a „furat” arta mânuirii armelor și a războiului de la bunicul său. Cu toate acestea, acesta a ales să devină cămătar, conform datelor oferite de Historia, anunță romaniatv.net.

Islamul interzicea cămătăria, așadar Osman a fost arestat și aruncat în spatele gratiilor în Sofia. Totuși, cu ajutorul bunicului său, acesta a reușit să evadeze. Acesta a traversat Dunărea până în Țara Românească, unde a devenit mercenar în slujba domnitorului fanariot Nicolae Mavrogheni.

La numai ani distanță, acesta ajunsese șeful gărzilor personale de arnăuți ale domnitorului. Totuși „Pazvante Chioru” voia mai mult, iar lăcomia l-a cuprins rapid, așa că a complotat cu alți boieri pentru a-l ucide pe Mavrogheni. Domnitorul a aflat de planul macabru și a cerut ca Osman să fie decapitat, însă acesta a reușit să scape ca prin urechile acului, ajutat fiind de prietenul său, poetul grec Rigas Feraios.

Osman a reușit să strângă o armată care cuprindea turci și albanezi și și s-a răsculat împotriva sultanului Selim III, pe care l-a învins, astfel că s-a proclamat pașă al regiunii. Teritoriul pe care l-a câștigat se întindea de la Dunăre până la Munții Balcani și de la Belgrad până la Varna. Pentru că nu a putut să accepte această înfrângere, în anul 1789, Sultanul a trimis 100.000 de soldați conduși de Husein Kukuc pentru a-l captura pe Osman. Pentru că armata nu a reușit să cucerească Vidinul, sultanul în numește pe Osman pașă de Vidin în 1799.

Pazvante Chioru a terorizar Țara Românească

Una dintre cele mai violente expediții de jaf din Țara Românească a avut loc în secolul al XIX-lea, iar în fruntea ei se afla Pazvante Chioru, potrivit Historia. Acesta a devastat și incendiat fiecare sat prin care trecea. Unul dintre cele mai sângeroase tablouri a fost atacarea Craiovei, în 1800, când din 8.000 de locuințe doar 300 mai rămân în picioare.

Ca de obiecie, Pazvante Chioru a vrut mai mult, așa că în anul 1802 a luat în vizor Bucureștiul. Mihai Suțu era domnitor la momentul respectiv. Acesta a ordonat granizoanei să apere orașul și ulterior a fugit din Capitală, însă albanezii din garda domnitorului refuză să lupte și astfel Bucureștiul cade pradă jafului.

Pe lângă toate ororile enumerate, numeroase femei au fost abuzate sexual, iar copiii și bătrânii care au ieșit în cale armatei au fost uciși. Haiducii din Țara Românească au început să se organizeze sub conducerea lui Iancu Jianu. Aceștia incendiază Vidinul și Plevna, dar și raiaua turcească de la Turnu Măgurele. În 1809 are loc marea confruntare dintre cele două tabere, când Ianu Jianu îi scoate un ochi cu iataganul adversarului său. Astfel, Osman Pazvantoğlu devine Pazvante Chioru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.