Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea unei crime şocante din timpul Revoluţiei - Un securist a împuşcat un adolescent în faţa părinţilor săi

Adevarul.ro
Costel Poenar

Una dintre crimele şocante ale Revoluţiei din Decembrie 1989 a avut loc în Cugir, oraşul unde se produce armament şi unde existau, probabil, cei mai mulţi securişti raportat la numărul populaţiei, relatează ADEVĂRUL.ro.

Între cei 47 de copii minori ucişi în evenimentele sângeroase din urmă cu 30 de ani se regăseşte şi Constantin Poenar, care avea doar 16 ani la momentul la care a fost ucis.

Costel, cum îl strigau prietenii, era de loc din judeţul Cluj, dar venise la Cugir cu familia ca să lucreze ca muncitor la Întreprinderea Mecanică, uzina unde se fabricau arme, muniţie, maşini de spălat şi maşini de cusut.

La uzina uriaşă din Cugir lucrau atunci circa 18.000 de persoane, din care jumătate făceau naveta din alte localităţi. În timpul protestelor care au început la Cugir, în 21 decembrie 1989, Costel Poenar a fost alături de manifestanţi la protestele care au avut loc pe străzile oraşului soldate, în final, cu 10 morţi.

Tânărul a fost ucis în 29 decembrie, după ce ostilităţile se calmaseră, iar situaţia revenise la un normal relativ. Băiatul a fost împuşcat în gât de un maior de securitate sub ochii părinţilor.

Sub pretextul căutării unor elemente care au instigat la ”dezordine socială”, pe data de 29 decembrie 1989, ora 4:30 dimineaţa, a avut loc o pecheziţie în cartierul de case în care tânărul Costel Poenar locuia împreună cu părinţii săi.

După ce l-a acuzat că a fost „instigator la dezordinea socială”, maiorul de securitate Blaj Emil, angajat la Unităţii Militare 0815 din Sibiu, l-a aşezat cu faţa la perete, şi, fără nici o somaţie prealabilă, l-a împuşcat pe adolescent direct în gât cu arma din dotare.

Crima şocantă nu a rămas nepedepsită. Securistul Blaj a fost deferit justiţiei şi a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare, o pedeapsă mult prea mică faţă de atrocitatea omorului pe care l-a săvârşit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.