Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poveşti de viaţă ale tinerilor din diaspora: 'Biserica este bucăţica mea de Rai; Convieţuirea cu persoane din diferite tagme religioase creează distanțare'

cruce

Diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume, se află pe locul cinci, conform ultimelor statistici. În contextul anului omagial 2021, am stat de vorbă cu mai mult compatrioţi care trăiesc în afara graniţelor României. Toţi cei cu care am discutat au ceva în comun, sunt tineri și membri NEPSIS.

„NEPSIS reprezintă o oază spirituală pentru tineri”, spune Constantin Popa. El locuieşte în Marea Britanie de patru ani. Dar „exilul” din România l-a început în Spania, unde a locuit timp de 11 ani. Mai mult de jumătate din viața sa a petrecut-o printre străini, potrivit basilica.ro.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Străinătatea nu este uşoară mai ales pentru interiorul persoanei, deoarece „societatea adoptivă te constrânge indirect şi subtil prin felul în care funcţionează şi parcă doreşte ca cel nou venit să fie după chipul şi asemănarea autohtonilor”, mărturiseşte Constantin. Iar schimbările nu sunt uşoare. Nici presiunile.

„Plecând de la o Ortodoxie vie, de acasă, unde spiritul comunităţii era foarte prezent în viaţa creştinului, tinerii se confruntă în Occident cu nişte concepte de viaţă destul de diferite. Vorbim aici de o societate pluriconfesională, multiculturală, dar şi indiferentă faţă de elementul religios, unde credinţa creştină este împinsă către sfera privată a omului”.

„Aceasta convieţuire cu persoane din diferite tagme religioase, socio-culturale este de multe ori demnă de apreciat, dar în acelaşi timp creează o distanţare în relaţiile interumane, silindu-ne parcă să rămânem fiecare în universul propriu pentru a preveni conflicte”.

O parte din familia lui Constantin locuieşte în Spania, unde a emigrat în anul 2006. El a urmat un Masterat în predarea limbii spaniole, în Tarragona (2017), dar şi un masterat în traduceri, la Aston University, Birmingham, UK (2018).

Nepsis, care în limba greacă înseamnă „trezvie” sau „a fi treaz”, este numele generic al diferitelor asociaţii şi grupări ale tinerilor ortodocşi din Mitropolia Ortodoxa Română a Europei Occidentale şi Meridionale.

Cristian Pasere a crescut aproape de NEPSIS ca „lângă o mamă adoptivă” şi a descoperit că tinerii, în special adolescențíi, au nevoie de modele vii în viața lor.

„Şi nevoia de a se înconjura de oameni și prieteni cu care să rezoneze chiar și la cele mai sensibile corzi emoționale”, spune Cristian.

Din cei 27 de ani, opt i-a petrecut în Irlanda, la sute de kilometri de casă, şi se bucură de prezenţa preoţilor români pe care îi aseamănă cu păstorul biblic.

„Le cerem sfatul, le povestim necazuri și primim îndrumări. E mare binecuvântarea faptul că la o așa mare distanță de casă, Biserica nu ne-a lăsat. A trimis pe urma noastră păstori, care lăsând celelalte oi, au plecat în căutarea celei rătăcite”.

Poate doar departe de casă şi nu rătăcită.

„DUMNEZEU ŞTIE DE CE NE-A ADUS AICI

Dacă preoţii sunt asemănaţi păstorului, Biserica le este casă. „Pentru mine Biserica înseamnă sprijin, înțelegere și liniște. Înseamnă acasă”, spune Cătălina Andreea Atomei. Născută în Piatra Neamţ, a fost adoptată de Valencia încă de la vârsta de 10 ani.

A studiat la Facultatea de Comunicare Audiovizuală, apoi a urmat un master în Marketing şi Comunicare Digitală. Acum lucrează în departamentul de marketing şi design la PMM Business School.

Spune că Biserica îi este sursă de vitalitate şi se gândeşte că Dumnezeu a trimis-o cu un scop în diaspora. „Din învățăturile ei îmi iau puterea de a merge mai departe și de a viețui într-o societate care nu împărtășește aceleași valori. De multe ori este greu, dar gândul că prezența noastră în diaspora nu e întâmplătoare îmi dă speranță. Dumnezeu știe de ce ne-a adus aici”.

În mod cert, Occidentul oferă condiţii de trai mai bune decât în România, iar mulţi dintre tinerii români studiază la insituţii de renume, însă de cele mai multe ori simt nevoia de spiritualitate. Materia nu le hrăneşte total pofta de viaţă.

Pentru tânărul din Occident, asociația NEPSIS este un far de lumină într-o societate care tinde spre umbră, transmite Vasile Ursachi. Studiază medicina în capitala Belgiei şi trăieşte cu bucurie Ortodoxia, chiar dacă se află departe de casă.

„Într-o societate în care mulți oameni par ar fi stinşi înăuntrul lor, tânărul ortodox revarsă din sufletul şi din trăirea lui tinerețe cu alte cuvinte pofta de viață, capacitatea de a se bucura de micile lucruri dãruite de Dumnezeu în viata lui, trezvie, pace şi bucurie”.

PROVOCAREA SPIRITUALĂ

Te rupi de mediul de acasă, de comfortul tradiţiilor şi a obişnuinţei din ţara ta, te loveşti de schimbare în toate zonele, iar pe lângă acestea mai ai de făcut faţă unor provocări cu care se confruntă în general toţi tinerii ortodocşi din diaspora.

„Provocarea spirituală este însă comună și întâlnită deseori de fiecare”, spune Cristina Milea care locuieşte în Franţa din 2011. Provocarea se concentrează în jurul modului în care este înţeles sacrul.

„Pe de o parte, tinerii au fost îndrumați să urmeze valorile creșține în familiile din care provin sau le-au descoperit pe parcursul formării lor și doresc să le transpună în viața de zi cu zi, fiecare după căutările lor şi măsura lor. Pe de altă parte, societatea poate promova anumite valori desacralizate. Și astfel apare întrebarea cum poate trăi un tânăr ortodox în diaspora?”.

Iar pentru Cristina răspunsul este simplu: NEPSIS.

„NEPSIS reprezintă un cadru dedicat tinerilor pentru a se întâlni, a se apropia de Biserica, a face lucruri frumoase împreună, a discuta și în final de a vedea că se poate găși un echilibru în a duce o viață spirituală după valorile creștine într-un mediu secularizat. Astfel, alături de alți tineri care întâlnesc și ei aceleași provocări ca și noi, putem descoperi și trăi Ortodoxia în ciuda diverselor greutăți”.

În cadrul unui sondaj din 2016, peste 21% dintre francezi s-au declarat atei. Acelaşi studiu a identificat 3% din populaţia României că împărtăşeşte ideologia ateistă.

„SOCIETATEA OCCIDENTALĂ TE LASĂ SĂ TRĂIEŞTI CUM VREI

Viaţa de zi cu zi într-o societate puternic secularizată poate fi o provocare, dar şi o posibilitate de misiune.

„Și aceasta nu neapărat prin cuvânt, ci mai degrabă prin comportament”, spune Cristina.

„Ceea ce este perceput ca un comportament moral sau calm în diverse situații poate intriga sau stârni curiozitatea celorlalți și astfel, chiar îi poate îndemna să facă la fel. Îndemnul rămâne acesta «Vino și vezi!».

Cristina şi-a definitivat studiile universitare în domeniul chimiei în oraşul luminilor.

Fiind secularizată şi atât de eterogenă societatea occidentală te lasă în pace să trăieşti cum vrei tu, precizează Gabriela Pipirig, preşedinte NEPSIS Belgia. Chiar dacă nu pare, aceasta poate fi o mare provocare pentru un tânăr sau o binecuvântare. De ce?

„Este binecuvântare dacă ai prieteni alături de care să trăieşti frumos sau valori clar definite în care credința este cea mai importantă. Devine o piedică sau provocare dacă nu ştii cine eşti. Iar tinerii au nevoie să afle cine sunt. Au nevoie de modele către care să se îndrepte”.

Taberele organizate de NEPSIS au devenit o tradiție.

CE ESTE TINEREŢEA?

Dar ce reprezintă tinereţea? „Nu înseamnă doar a fi în acea perioada în care ți se pare că aripile tale încep ușor, ușor, să se deschidă, ci este mai mult decât atât”, mărturisește Mădălina Pintilie.

„Este perioada în care realizezi că acea inocență de copil este nevoită să devină o înțelepciune ce se va dezvolta pe parcursul întregii vieți. Zi de zi ești nevoit să lucrezi că inocența de copil să nu iți fie spulberată de o societate care oferă o falsă libertate, o bucurie de moment”.

În prezent elevă la Liceul Psiho-pedagogic, Mădălina trăieşte străinătatea de opt ani. Acomodarea nu a fost uşoară, însă Biserica a reprezentat pentru ea „o rază de lumină apărută într-un moment de întuneric”.

„Este bucăţica mea de rai”, spune Mădălina.

„Mulţumită Bisericii am cunoscut oameni minunați, printre care părintele meu duhovnic care a avut o mare contribuţie la dezvoltarea mea ca om şi creştin, într-o societate tot mai dificilă şi într-o ţară străină. Toate acestea au fost de trebuinţă pentru ca eu să mă pot simţi acasă, chiar departe fiind de satul natal şi de toți cei dragi”.

Potrivit raportului intitulat „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranţilor români), n 2019 cei mai mulţi români din diaspora se află în Italia (peste 1 milion), Germania (680 000) şi Spania (573 000).

În decursul a aproximativ 15 ani, între 2000-2001 şi 2015-2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane, emigrarea fiind motivul principal al declinului populaţiei de la 22,4 milioane la 19,5 milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.