Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziţia Ministerului Justiţiei faţă de serviciile de probaţiune

raluca pruna 1

Ministerul Justiţiei (MJ) a transmis miercuri că procesul de consolidare a serviciilor de probaţiune este o prioritate pe agenda ministrului, după ce consilierii de probaţiune au declanşat în aceeaşi zi un protest.

"În acest sens, a fost adoptat la şedinţa de guvern din data de 19 ianuarie 2016 memorandumul privind condiţiile de detenţie, în care Ministerul Justiţiei subliniază importanţa consolidării serviciilor de probaţiune prin adoptarea unor măsuri incluse în calendarul investiţiilor. Acest calendar va fi adoptat în termen de 3 luni de la aprobarea memorandumului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie", se precizează într-un comunicat de presă al ministerului.

Ministrul se va întâlni în data de 29 ianuarie cu reprezentanţii serviciilor de probaţiune pentru a discuta în detaliu recuperarea, într-un termen realist, a întârzierilor din ultimii ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de probaţiune ca soluţie alternativă la executarea pedepsei din penitenciar. Conform MJ, activitatea sistemului de probaţiune se desfăşoară în interesul comunităţii, în scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, al diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi al creşterii gradului de siguranţă în comunitate. "Promovarea sancţiunilor şi măsurilor comunitare urmăreşte reducerea costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare, valorificarea potenţialului socio-economic al infractorilor şi menţinerea siguranţei comunităţii", arată MJ.

După aplicarea noului Cod penal şi a Codului de procedură penală în 2014, adaugă sursa citată, datele statistice indică o scădere importantă a numărului de persoane intrate în custodia penitenciarelor şi a centrelor de reţinere şi arest. "Pentru prima dată de la înfiinţarea serviciului de probaţiune în România (1997), numărul persoanelor aflate sub supravegherea acestuia este mai mare decât al celor aflate în detenţie în penitenciare. În acest sens, la data de 15 octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probaţiune se aflau 37.817 persoane, în timp ce în sistemul penitenciar se aflau 28.313 persoane private de libertate. Angajaţii Serviciului de Probaţiune şi-au întrerupt miercuri în mod spontan activitatea, pentru a atrage atenţia conducerii Ministerului Justiţiei cu privire la lipsa de personal şi anumite drepturi salariale care nu au fost acordate.

Primii care şi-au întrerupt activitatea au fost angajaţii de la Serviciul de Probaţiune din Bucureşti, urmaţi de cei de la alte servicii din ţară. Una dintre revendicări se referă la faptul că sunt prea puţini consilieri de probaţiune raportat la numărul mare al persoanelor condamnate aflate în libertate care trebuie supravegheate. Astfel, la Bucureşti, 21 de consilieri de probaţiune au în supraveghere 5.000 de persoane condamnate, iar la Braşov 17 de consilieri supraveghează 1.800, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.