DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pr. Ion Cătănescu, înmormântat la Bragadiru. Mesajul Patriarhului subliniază grija pe care a avut-o pentru familia creștină

basilica.ro
patriarhul daniel

„Slujitor smerit și jertfelnic al credincioșilor săi” l-a numit Patriarhul Daniel pe Pr. Ion Cătănescu, înmormântat duminică la Bragadiru.

În mesajul de condoleanțe transmis, Patriarhul subliniază că Pr. Ion Cătănescu a acordat o atenţie deosebită activităţilor duhovniceşti şi educaţionale desfășurate în sprijinul copiilor şi tinerilor din parohie, iar în predici „a accentuat mereu importanța unității familiei creștine și a creșterii copiilor în armonia și bucuria comunității parohiale”.

Înmormântarea are loc duminică, 09 mai, începând cu ora 13.00 în biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Bragadiru. Delegatul Patriarhului la eveniment este Pr. Aurel Mihai, vicar eparhial, relatează Barilica.ro.

Mesajul Patriarhului Daniel:

Părintele Ion Cătănescu (1956 – 2021) – slujitor smerit și jertfelnic al credincioșilor săi

Hristos a înviat!

Am primit cu durere vestea trecerii din această viață, în ziua de joi, 6 mai 2021, a Părintelui Ion Cătănescu, preot coslujitor la Parohia Bragadiru, Protoieria Ilfov Sud, după o activitate pastoral-misionară de 37 de ani.

Născut la data de 2 octombrie 1956, în localitatea Dărmănești, județul Dâmbovița, din părinții Gheorghe și Niculina, Părintele Ion Cătănescu a dobândit cunoștințele teologice în cadrul cursurilor Seminarului Teologic din București (1973-1978) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1979-1983), rămânând în amintirea colegilor săi teologi, ca un tânăr studios şi bun coleg, iubitor de rugăciune.

În anul 1981, s-a căsătorit cu domnișoara Elena–Liliana Dumitrescu, tânăra familie fiind binecuvântată de Dumnezeu cu doi copii: Irina–Ecaterina și Mihail-Mircea.

A fost hirotonit în treapta diaconiei (27 august 1983) și a preoției (28 august 1983) în Catedrala Patriarhală din București, de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A desfășurat o bogată activitate liturgică, pastorală și administrativă în parohiile Posești (1983-1989) și Nucșoara (1989-2009), Protopopiatul Vălenii de Munte și, ulterior, la Parohia Bragadiru (2009-2021), Protoieria Ilfov Sud, unde a slujit până în momentul chemării sale în ceata slujitorilor cerești.

În anul 2000, Părintele Cătănescu și cei doi copii ai săi au trecut printr-o grea încercare, întrucât doamna preoteasă Elena–Liliana s-a mutat la viața veșnică.

A fost un preot harnic și bun organizator, coordonând numeroase lucrări de consolidare și restaurare la bisericile unde a slujit. La 1 octombrie 2001 a fost încadrat ca inspector eparhial la Casa de odihnă a preoților din orașul Bușteni, județul Prahova.

Părintele Ion Cătănescu a fost un părinte blând și un duhovnic smerit care a răspuns mereu solicitărilor credincioșilor săi. A conlucrat în mod exemplar cu preoții slujitori de la Parohia Bragadiru și cu reprezentanții organismelor eparhiale bisericești, fiind un model de slujire, înțelegere și întrajutorare.

Preacucernicia Sa a acordat o atenţie deosebită activităţilor duhovniceşti şi educaţionale desfășurate în sprijinul copiilor şi tinerilor din parohie, în mod special prin programele catehetice Hristos împărtășit copiilor și Alege școala. De asemenea, a desfăşurat activităţi filantropice, ajutând material şi financiar persoanele vulnerabile din punct de vedere social și copiii aflați în pericol de abandon școlar.

În predicile sale bine documentate și în cuvântările ocazionale, Părintele Ioan Cătănescu a accentuat mereu importanța unității familiei creștine și a creșterii copiilor în armonia și bucuria comunității parohiale, împărtășirea tuturor membrilor familiei cu Sfintele Taine și semnificația deosebită a rugăciunii părinților împreună cu copiii lor.

În aceste momente de durere sufletească pentru familia sa, pentru credincioșii pe care i-a păstorit și pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat, ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: Eu sunt învierea și viața; Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi (Ioan 11, 25).

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel înviat să odihnească sufletul slujitorului Său, Ion Preotul, în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.