Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pr. Nicolae Lauruc este noul vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România

basilica.ro
Episcopul Sebastian, Episcopul Gurie, Episcopul vicar Emilian Crișanul şi Arhiereul vicar Nestor Hunedoreanul

Începând cu data de 1 august, Pr. Nicolae Lauruc este noul vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România. Părintele slujeşte în Parohia Ortodoxă Ucraineană din Sighetu Marmaţiei.

În noua demnitate, părintele Lauruc a liturghisit luni la hramul Bisericii din Ruscova – Maramureş, cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Ilie (calendarul iulian nerevizuit). Slujba a fost oficiată în altarul de vară al parohiei, în proximitatea noului lăcaş de cult aflat în construcţie, potrivit basilica.ro.

În cadrul Sfintei Liturghii, rugăciunile au fost rostite în limba română şi în limba ucraineană, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite în limba ucraineană.

După liturghie, Pr. Nicolae Lauruc a oferit părintelui Ioan Pițura, fost vicar, o icoană reprezentând pe Sfântul Ioan Rusul cu un fragment din moaştele sfântului. Darul i-a fost oferit în semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru slujirea ca vicar timp de 30 de ani.

Părintele Ioan Pițura a mulțumit, în cuvântul său, Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate, Patriarhului Daniel pentru părinteasca purtare de grijă, dar şi tuturor clericilor din vicariat şi credincioşilor prezenţi.

Vicariatul Ortodox Ucrainean

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.