Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prăbușirea bursei continuă pe fondul unor noi îngrijorări legate de economia globală (analiză The New York Times)

realitatea.net
criza bursa

Noile date din China se adaugă la îngrijorările legate de inflația ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și întreruperile lanțului de aprovizionare, relatează într-o analiză The New York Times.

Declinul neîncetat al Wall Street s-a prelungit luni pentru a șasea săptămână, alimentat de noi date din China, care au sporit îngrijorările legate de o economie globală afectată de inflația ridicată, de creșterea ratelor dobânzilor și de disfuncționalitățile lanțului de aprovizionare.

S&P 500 a scăzut cu 3,2 procente, adăugându-se la un declin care a doborât indicele cu 16,3 procente în acest an, inclusiv o perioadă de cinci săptămâni de vânzări care reprezintă cel mai lung declin de acest fel al pieței din mai mult de un deceniu.

Scăderea a făcut ca acțiunile să se apropie de o piață bear, termenul de pe Wall Street pentru un declin de 20% sau mai mult față de maximele recente, o retragere care servește drept indicator al unei schimbări severe a sentimentului.

Luni, în centrul atenției s-a aflat economia Chinei, după ce datele vamale au arătat că creșterea exporturilor țării a încetinit semnificativ în aprilie, iar Li Keqiang, premierul chinez, a avertizat în acest weekend că starea actuală a pieței forței de muncă din țară este "complicată și gravă".

Încetinirea schimburilor comerciale a fost produsul eforturilor Chinei de a limita o epidemie de Covid-19 cu închideri care au ținut pe loc milioane de muncitori, precum și o cerere mai slabă pentru produsele fabricate în China din Statele Unite și Europa, au declarat economiștii, iar vestea a ricoșat pe piețele globale:

  • Prețul petrolului a scăzut cu peste 6 procente, trăgând în jos acțiunile producătorilor de petrol, în timp ce acțiunile din Europa și Asia s-au prăbușit și ele. Indicele Euro Stoxx 600 a scăzut cu 2,9 procente, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,8 procente.

Investitorii au o listă lungă de motive pentru a renunța la acțiuni în acest moment. Creșterea prețurilor și majorarea ratelor dobânzilor vor afecta cu siguranță consumul în Statele Unite, în timp ce războiul din Ucraina și blocajele din China împiedică aprovizionarea cu orice, de la alimente la energie, exacerbând problema inflației.

Efortul Rezervei Federale de a răci economia înseamnă, de asemenea, că o cârjă a investitorilor din ultimii doi ani, costurile de împrumut ieftine și accesul ușor la capital, care au contribuit la alimentarea unei creșteri uluitoare a acțiunilor, începe să se estompeze.

Nu există niciun semn că vreuna dintre preocupările majore ale Wall Street-ului va fi rezolvată în curând. Se așteaptă ca Fed, care a majorat rata dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual săptămâna trecută, să continue să majoreze ratele până când va fi sigură că prețurile de consum sunt în sfârșit sub control - lucru de care investitorii se tem că va duce la o prăbușire economică în Statele Unite.

Luni, Raphael Bostic, președintele Rezervei Federale din Atlanta (SUA), a declarat în timpul unui interviu că, dacă economia nu răspunde la creșterile de dobândă ale Fed, aceasta ar putea fi nevoită să își intensifice eforturile de răcire a creșterii economice. Acest lucru ar putea include creșterea ratelor dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual dintr-o dată, deși nu crede că acest lucru este necesar în acest moment.

"Dacă economia nu reacționează, pentru mine, o mișcare de 75 de puncte de bază ar putea fi adecvată - dar nu vom ști acest lucru pentru o perioadă de timp", a spus el, adăugând ulterior: "Dacă am începe într-adevăr să vedem că inflația se îndepărtează puternic de ținta noastră de 2%, mai departe, ar fi o preocupare reală."

În schimb, orice semn că inflația se relaxează, permițând Fed să ia în considerare încetinirea campaniei sale de creștere a ratelor dobânzilor, ar contribui la atenuarea îngrijorărilor, au declarat analiștii.

Inflația anuală a ajuns la 8,5% în martie, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, combustibilul și alimentele determinând creșterea prețurilor, iar economiștii se așteaptă ca avansul prețurilor să fi încetinit ușor atunci când vor fi publicate datele privind indicele prețurilor de consum pentru luna aprilie, în cursul săptămânii. O lună de date mai bune nu va fi probabil suficientă pentru a calma piețele, spun analiștii, dar ar putea fi un început.

"Concluzia este că piețelor nu le place incertitudinea, iar actualul mediu macro este cel puțin fragil", a declarat Brian Price, șeful departamentului de gestionare a investițiilor de la Commonwealth Financial Network. "Orice evoluție pozitivă pe frontul geopolitic sau date inflaționiste mai slabe decât se așteptau ar putea contribui la diminuarea presiunii recente de vânzare."

Indiferent de momentul în care se va încheia, nu există nicio îndoială că recenta porțiune de volatilitate a ieșit în evidență pe o piață care, timp de ani de zile, a fost remarcabil de placidă.

În 2021, aparent nu a existat nicio veste proastă care să poată opri piața bursieră americană, S&P 500 câștigând 26,9%, iar indicele a avut un câștig sau o pierdere zilnică mai mare de 2,5% doar o singură dată, pe 27 ianuarie, în timp ce acțiunile de meme precum GameStop și AMC Entertainment au crescut într-o frenezie speculativă, iar Rezerva Federală a declarat că o reapariție a coronavirusului cântărea asupra redresării economice.

Acest lucru a început să se schimbe atunci când Fed a renunțat să mai descrie inflația ca fiind "tranzitorie", sau ceva care ar putea lua sfârșit odată cu atenuarea blocajelor cauzate de pandemie, și a adoptat în schimb un ton mai agresiv în ceea ce privește răcirea prețurilor rapide. Până luni, au existat deja opt zile în acest an cu câștiguri sau pierderi de cel puțin 2,5 procente - aproximativ una la fiecare nouă zile de tranzacționare. Toate aceste mari schimbări zilnice au avut loc în martie, aprilie și mai.

Șirurile de câștiguri și pierderi mari sunt mai tipice recesiunilor și perioadelor care le urmează. Înainte ca pandemia să facă ravagii pe piața bursieră în 2020, ultimul șir de schimbări mari a fost în perioada 2007-2011, în timpul crizei financiare și al redresării după aceasta. Înainte de aceasta, boom-ul și prăbușirea dot-com și atacurile din 11 septembrie 2001 au adus volatilitate.

Piețele bear sunt la fel de puțin frecvente, ultimele două având loc la începutul anului 2020 și în timpul crizei financiare anterioare. Pragul de declanșare de 20 la sută pentru o piață bear - ca și cel de 10 la sută pentru ceea ce investitorii numesc "corecție" - sunt praguri oarecum arbitrare, dar ele servesc drept borne kilometrice pentru a arăta că investitorii au devenit în mod accentuat mai pesimiști cu privire la lume.

Motivele acestui pesimism abundă în acest moment și vor "antrena S&P 500 într-o piață bear", a declarat Victoria Greene, director de investiții la G Squared Private Wealth, o firmă de consultanță.

"Avem în continuare unele probleme structurale - o Fed cu atitudine de șoim, Ucraina, presiunea prețurilor materiilor prime, închiderile Covid în China, inflația - care presează așteptările de creștere", a spus ea. "Presiunile din lumea macro sunt prea mari pentru ca acțiunile să le depășească în acest moment".

În 2021, se pare că nu a existat nicio veste proastă care să poată opri piața bursieră americană, S&P 500 câștigând 26,9%. Mai mult, tranzacțiile au fost remarcabil de placide, având în vedere incertitudinea din jurul coronavirusului.

Dar volatilitatea și pierderile care au mers mână în mână cu recesiunile s-au întors.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.