Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Practici naziste`: Erdogan `a depăşit o limită` (Berlin)

 Sigmar Gabriel

Şeful diplomaţiei germane a declarat că i-a spus duminică omologului său turc că preşedintele Recep Tayyip Erdogan "a depăşit o limită" acuzând-o pe Angela Merkel personal de "practici naziste", transmite AFP. 

"Noi suntem toleranţi, dar nu suntem imbecili", a precizat Sigmar Gabriel cotidianului german Passauer Neue Presse ce va apărea luni, "este motivul pentru care i-am comunicat foarte clar omologului meu turc (Mevlut Cavusoglu -n.r.) că o limită a fost depăşită aici" după remarcile "ofensatoare" ale lui Erdogan. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat atacurile la adresa liderilor europeni, duminică atacând-o chiar pe şefa guvernului german, Angela Merkel, pe care a acuzat-o de "practici naziste", într-o referire la interdicţia de desfăşurare a unor mitinguri electorale în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia, potrivit AFP. 

Turcia a mai acuzat Germania, la începutul lunii, că recurge la practici "naziste" atunci când împiedică desfăşurarea mitingurilor electorale pro-referendum şi când refuză participarea miniştrilor turci, provocând reacţii critice la Berlin, Bruxelles şi Paris. Şi la adresa Olandei, care a interzis la rândul ei venirea unor miniştri turci, Erdogan a folosit aceiaşi termeni, cu toate că a fost avertizat de mai mulţi lideri europeni să înceteze cu astfel de exprimări. 

"Când le spunem că sunt nazişti nu le place. Îşi manifestă solidaritatea. În special Merkel. Dar tu ai recurs în acest moment la practici naziste", a atacat-o Erdogan pe Merkel într-un discurs televizat. "Împotriva cui? A confraţilor mei turci din Germania şi a fraţilor miniştri" care au încercat să se deplaseze în Germania în urmă cu două săptămâni pentru a face campanie în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Turciei. "Balul mascat s-a terminat!", a mai spus Erdogan, care a acuzat din nou Europa că susţine grupări teroriste. 

Pe de altă parte, Erdogan l-a calificat din nou pe jurnalistul germano-turc Deniz Yucel drept "agent al terorismului" şi "aşa-zis ziarist", reproşând Germaniei că l-a adăpostit timp de-o lună la consulatul său din Istanbul. Corespondentul în Turcia al ziarului german Die Welt este încarcerat în această ţară de la începutul lunii. 

Totodată, Turcia a anunţat duminică convocarea ambasadorului Germaniei la Ankara pentru a protesta împotriva organizării, în ajun, la Frankfurt, a unei manifestaţii a kurzilor unde au fost arborate steaguri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune interzisă în Germania, şi unde participanţii au cerut ca turcii să voteze împotrivă la referendumul din 16 aprilie. 

Agenţia DPA relatează că poliţia germană a anunţat că va lansa o anchetă după ce la mitingul de la Frankfurt unii demonstranţi au afişat portrete ale liderului militant kurd Abdullah Ocalan, încarcerat în Turcia. Proceduri de anchetă vor fi "cu siguranţă" desfăşurate, a declarat duminică pentru DPA un purtător de cuvânt al poliţiei. 

Germania a introdus recent noi măsuri de interzicere a simbolurilor PKK. Poliţia le-a cerut protestatarilor de la Frankfurt să-şi strângă steagurile şi a anunţat la scurt timp că protestul va fi înregistrat video. Totodată, poliţia a informat că a decis să nu intervină în timpul protestelor pentru a evita izbucnirea unui conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.