Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prăjitura bulgărească Garash, în topul dulciurilor întocmit de publicaţia Taste Atlas

bnr.bg
prăjitură bulgară Garash

Prăjitura bulgărească Garash (tortul Garash) a primit unele dintre cele mai înalte aprecieri din partea ghidului culinar Taste Atlas (tasteatlas.com). Acest site este atât o hartă cât şi un ghid culinar al celor mai gustoase preparate tradiţionale din întreaga lume, oferind informaţii cu privire la ingrediente, istoria dar şi cele mai bune locaţii unde poate fi servit fiecare preparat culinar.

Conform acestui website, prăjitura Garash a fost clasată drept cea mai bună prăjitură, cel mai bun desert cu ciocolată şi cea mai bună prăjitură cu ciocolată din lume, ocupând locul cinci în clasamentul general al celor mai bune deserturi din lume. De asemenea, prăjitura Garash s-a plasat pe locul 50 în clasamentul celor mai bune preparate culinare din lume şi respectiv pe locul 10 în topul celor mai bune preparate ce pot fi servite la Sofia.

Tortul Garash este unul dintre cele mai populare deserturi bulgare. Această prăjitură constă în cinci straturi delicate de nuci măcinate, acoperite cu un ganaş din ciocolată neagră. Întregul tort este acoperit cu o glazură de ciocolată neagră şi este decorată cu bucăţele de nucă de cocos sau portocale, nuci sau topping de ciocolată. Este un desert considerat foarte decadent şi dulce, fiind servit în porţii mai mici decât alte deserturi similare.

Site-ul Taste Atlas detaliază şi istoria acestui preparat. A fost inventat de un cofetar austro-ungar, Kosta Garash, în anul 1885. În acea perioadă, Kosta Garash lucra într-un hotel de lux din oraşul Ruse (de pe Dunăre), unde a servit pentru prima oară această prăjitură. Ulterior s-a mutat la Sofia şi a continuat să prepare această prăjitură, care în scurt timp a devenit un celebru desert bulgăresc care se regăseşte în zilele noastre în meniurile a numeroase patiserii şi restaurante din Bulgaria, potrivit Agerpres.ro.

Prăjitura Garsah este un preparat foarte popular, servit în numeroase restaurante din Bulgaria, însă cele mai populare locuri în care poate fi servit, conform tasteatlas.com, sunt Cofetăria Laguna din Sofia şi lanţul de restaurante Happy Bar & Grill. Goguide.bg recomandă localul Grand Cafe din centrul Sofiei, unde prăjitura este preparată conform unei reţete ce a trecut din generaţie în generaţie în familia cofetarului şef. Acest produs a fost comparat cu prăjitura Garash originală servită pe vremuri la fosta Cofetărie Savoy de clienţii suficient de în vârstă pentru a avea norocul să încerce acest deliciu.

În afara prăjiturii Garash, Bulgaria este prezentă pe harta ghidului culinar Taste Atlas şi prin preparatele cu carne Banska kapama, chiftelele Chirpan, ciorba de peşte Ribena, mezeluri precum pastrama file Elena, Panagiyrska lukanka, Strandzhanski dyado; preparate la cuptor precum patatnik şi banitsa, ultimul fiind şi cel mai popular preparat din bucătăria bulgară; şi iaurtul bulgăresc (''kiselo mlyako''), considerat drept unul dintre cele mai vechi feluri de iaurt, care, conform site-ului Taste Atlas, este cea mai populară băutură pe bază de lactate din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.