DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PRĂPĂDUL continuă: Viscolul va lovi puternic România și va aduce temperaturi și fenomene înfiorătoare! Care sunt cele mai afectate zone

ninsori

Capitala şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării se află marţi, pentru a doua zi consecutiv, sub atenţionare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. De asemenea, sunt în vigoare o atenţionare cod galben de ninsori, vânt puternic şi viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi o atenţionare cod portocaliu de ger pentru mare parte din ţară. Şcolile sunt închise şi marţi, în Bucureşti şi în zece judeţe. Din cauza viscolului sunt blocate Autostrada Soarelui şi A4 Ovidiu - Agigea, precum şi peste 20 de drumuri naţionale, în timp ce aproximativ 60 de trenuri au fost anulate, iar în Gara de Nord din Bucureşti trenurile ajung cu întârzieri de până la 120 de minute. Meteorologii iau în calcul posibilitatea extinderii atenţionărilor de ger pentru toată ţara, până în 2 martie, având în vedere că valul de frig se va menţine, iar temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius joi dimineaţă.

Două autostrăzi, peste 20 de drumuri naţionale şi aproape 40 de drumuri judeţene sunt închise din cauza viscolului în şapte judeţe

Două autostrăzi, peste 20 de drumuri naţionale şi aproape de drumuri judeţene sunt închise din cauza viscolului, în şapte judeţe, anunță News.ro.

Citește și: Magistrații sar pentru Laura Codruța Kovesi: 1.024 de judecători și procurori au trimis o scrisoare deschisă pentru independența justiției

Compania Naţională de Admnistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că începând cu ora 02.15 s-a închis circulaţia rutieră pe DN 2A, între Slobozia şi Giurgeni (judeţul Ialomiţa), km 62+000 – km 112+000.

A fost închisă circulaţia rutieră şi pe DN 22D, între localităţile Ciucurova şi Două Cantoane (judeţul Tulcea), km 39+900 – km 81+287 şi pe DN 22F, între localităţile Izvoarele şi Nalbant (judeţul Tulcea), km 7+400 – km 13+900, şi pe DN 4, între Popeşti Leordeni (judeţul Ilfov) şi Olteniţa (judeţul Călăraşi), km 12+500 – km 60+350.

Traficul este oprit şi pe următoarele drumuri naţionale: judeţul Teleorman - DN 65E Roşiorii de Vede - Furculeşti; DN51 Alexandria-Izvoarele;  DN51A Alexandria-Viişoara-Zimnicea; judeţul Călăraşi -  DN 41, pe tronsonul Căscioarele-Chirnogi – Olteniţa; DN 3, pe tronsonul Brăneşti – Cuza Vodă; DN 3A, pe tronsonul Lehliu – Feteşti; DN 21, pe tronsonul Drajna - Călăraşi; DN3B, pe tronsonul Călăraşi - Feteşti; judeţul Giurgiu - DN 5, pe tronsonul 1 Decembrie – Giurgiu; DN 5A, pe tronsonul Falaştoaca - Izvoarele; DN 5B, pe tronsonul Bălănoaia – Ghimpaţi; DN 41, pe tronsonul Dăiţa – Căscioarele; judeţul Constanţa - DN 3, pe tronsonul Murfatlar – Ostrov; DN2A, pe tronsonul kilometric 127 – 196 (Hârşova – intrare Ovidiu); DN3C, pe tronsonul Constanţa – Ovidiu; DN22C, pe tronsonul Constanţa – Medgidia; judeţul Ilfov - DN 3, pe tronsonul Brăneşti – limita cu jud. Călăraşi; judeţul Ialomiţa -DN 21, pe tronsonul Slobozia – Drajna; DN3A, pe tronsonul Drajna – Feteşti; judeţul Vrancea - DN 2N, pe tronsonul Bogza – Dumbrăveni. Este oprită circulaţia şi pe DN 22A, între localităţile Cataloi (judeţul Tulcea) şi Hârşova (judeţul Constanţa).

De asemenea, sunt închise autostrăzile A2 Bucureşti - Constanţa şi A4 Ovidiu - Agigea.

Din cauza viscolului, sunt blocate şi 39 de drumuri judeţene în Teleorman, Dolj, Olt, Giurgiu, Constanţa, Tulcea şi Călăraşi.

În judeţul Constanţa, au fost închise porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud - Agigea, Midia şi Mangalia. De asemenea, în judeţul Tulcea a fost închisă Bara Sulina.

În judeţul Teleorman, punctele de trecere a frontierei cu bacul Turnu Măgurele - Nikopol şi Zimnicea - Svishtov au fost închise, din cauza vântului puternic.

Şcolile sunt închise şi marţi în Capitală şi în zece judeţe

Şcolile rămân închise şi marţi în Bucureşti şi în judeţele Dolj, Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ilfov, Buzău, şi Teleorman, în timp ce în Brăila, Ialomiţa şi Olt cursurile sunt suspendate atât marţi, cât şi miercuri.  De asemenea, marţi, nu se vor face cursuri în 17 şcoli din mediul rural din judeţul Mehedinţi şi în 14 unităţi şcolare din judeţul Călăraşi, potrivit Ministerului Educaţiei.

Orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Citește și: Meteorologii anunță PRĂPĂDUL: Temperaturi RECORD pentru această perioadă, viscol și zăpadă, condiții SEVERE

Aproape 60 de trenuri de călători au fost anulate luni, din cauza viscolului. În Gara de Nord din Capitală, trenurile au acumulat întârzieri de până la 120 de minute.

Potrivit CFR Călători, ultimele şase trenuri adăugate pe lista celor anulate sunt: R 7372 Galaţi – Faurei; R 9410 Piatra Olt – Caracal; R 9409 Caracal - Piatra Olt; R 9139 Craiova – Calafat; IR 1885 Titu – Târgovişte; IR 1888 Târgovişte – Titu.

Compania a luat luni decizia anulării a aproximativ 4% din cele 1.200 de trenuri CFR Călători care circulă zilnic în România. ”Măsura are ca scop eliberarea liniilor în vederea facilitării intervenţiilor cu utilaje şi pluguri de zăpadă şi evitarea unor situaţii nedorite pentru pasageri. Traficul de călători va fi preluat de restul garniturilor din graficele de circulaţie, acolo unde există această posibilitate”, anunţă CFR Călători.

ANM ia în calcul posibilitatea extinderii avertizării de ger până în 2 martie; temperaturile vor ajunge până la -22 de grade Celsius joi dimineaţă

Avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol a intrat în vigoare luni la ora 10.00, fiind valabilă până marţi, la ora 14.00. În acest interval, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, local peste 70 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

O altă atenţionare cod galben emisă de ANM este în vigoare până marţi, la ora 20.00, pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei., unde ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, iar în partea de sud-est a teritoriului cu peste 60-65 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada şi diminunând vizibilitatea.

Până joi, 1 martie, la ora 10.00, este cod portocaliu de ger pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. În aceste zone, valul de frig se va intensifica, iar gerul va fi persistent chiar şi pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Meteorologii iau în calcul posibilitatea extinderii avertizării de frig pentru toată ţara, având în vedere că valul de frig se va menţine, iar temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius în dimineaţa de joi, a anunţat luni directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Potrivit meteorologului, valul de frig se va menţine până la finalul săptămânii în Moldova, Dobrogea şi Muntenia, inclusiv în Bucureşti, unde temperaturile minime vor fi de -18 grade.

"În continuare, nopţile, dimineţile, chiar şi pe parcursul zilelor, temperaturile vor fi deosebit de scăzute”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase convocat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit meteorologului, în dimineaţa de marţi şi în dimineaţa de miercuri vor fi înregistrate temperaturi între -21 şi cel mult -11 grade Celsius în toată ţara. Valul de frig se va menţine până la sfâşitul săptămânii, urmând ca temperaturile să coboare până la -22 de grade în dimineţile de joi şi vineri. În Capitală vor fi în jur de -18 grade Celsius.

"Luăm în considerare posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând şi 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de miercuri spre joi şi joi spre vineri ne aşteptăm ca valul de frig să continue în Moldova, Dobrogea şi Muntenia”, a spus Elena Mateescu.

Citește și: Victor Ponta anunță o nouă candidatură la alegerile prezidențiale

Pentru zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.