DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Președintele Adunării Generale a ONU, distins cu Doctor Honoris Causa

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda, marţi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", înalta distincţie de Doctor Honoris Causa preşedintelui Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak.

Potrivit unui comunicat de presă al SNSPA, citat de Agerpres, Miroslav Lajcak a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Comenius (Bratislava), a urmat un masterat în dreptul internaţional la Moscova şi a studiat la Centrul European "George Marshall" din Garmisch-Partenkirchen (Germania).

"Miroslav Lajcak şi-a dedicat viaţa profesională serviciului diplomatic, reprezentând atât Republica Slovacă, cât şi comunitatea internaţională. Din anul 1988, a activat în diplomaţia Cehoslovaciei, apoi a Slovaciei. În perioada 1991-1993, Miroslav Lajcak a lucrat la ambasadele cehoslovace şi slovace de la Moscova, apoi a lucrat în aparatul central al MAE al Slovaciei. În perioada 1994-1998, a fost ambasador în Japonia. A ocupat posturi în Bruxelles, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, unde a fost o figură cheie în medierea crizelor post-conflict din Balcanii de Vest, Republica Federală Iugoslavia, Rusia. Din 1999 până în 2001, a fost asistent executiv al trimisului special al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Balcani, Eduard Kukan", afirmă sursa citată.

Totodată, în perioada 2001-2005, Miroslav Lajcak a fost ambasador al Slovaciei în Iugoslavia (din anul 2003, în Serbia şi Muntenegru) şi, prin cumul, ambasador în Albania şi Macedonia (cu reşedinţa la Belgrad).

Din decembrie 2005 până în mai 2006, Miroslav Lajcak a fost reprezentantul special al Înaltului reprezentant al UE, Xavier Solana, în problema pregătirii şi desfăşurării referendumului pentru independenţa Muntenegrului.

La 1 iulie 2007, Miroslav Lajcak a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al comunităţii internaţionale şi Reprezentant special al UE în Bosnia şi Herţegovina. În perioada 2009-2010, Lajcak a fost ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei.

Din 2010 până în 2012, Miroslav Lajcak a contribuit la formarea noului serviciu diplomatic al Uniunii Europene, Serviciul European de Acţiune Externă, în calitate de director general pentru Europa şi Asia Centrală. În plus, a fost şi negociatorul-şef al UE pentru acordurile de asociere ale UE cu Ucraina şi Moldova, precum şi reprezentantul UE pentru "discuţiile de 5 + 2" privind procesul de reglementare transnistreană.

În anul 2017, Miroslav Lajcak a fost ales de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite preşedinte al celei de-a şaptezeci şi doua sesiuni, până în septembrie 2018. În momentul alegerii sale, Miroslav Lajcak era ministru al Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, o poziţie pe care a deţinut-o din aprilie 2012. În perioada aprilie 2012 - martie 2016, a fost, de asemenea, viceprim-ministru al ţării sale. Miroslav Lajcak cunoaşte limbile rusă, engleză, germană, bulgară şi sârbo-croată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.