Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele armean a DEMIS șase miniștri

The Economist
armenia proteste

Preşedintele armean Armen Sarkissian a demis miercuri şase miniştri ale căror partide au susţinut cu o zi înainte adoptarea unor amendamente care ar face mai dificilă convocarea de alegeri anticipate dorite de premierul Nikol Pashinyan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Marţi seara, mii de susţinători ai premierului Nikol Pashinyan s-au adunat în faţa Parlamentului de la Erevan pentru a încerca să împiedice adoptarea acestor amendamente susţinute de aliaţii fostului preşedinte Serge Sarkissian (fără legătură de rudenie cu Armen Sarkissian), înlăturat de la putere în luna aprilie. 

Şeful statului i-a demis pe miniştrii energiei, economiei, transporturilor şi telecomunicaţiilor, agriculturii, situaţiilor de urgenţă şi sportului, potrivit unui comunicat al preşedinţiei armene. 

Aceştia sunt membri ai două partide care s-au raliat premierului Pashinyan după venirea acestuia la putere, dar care au votat în favoarea amendamentelor alături de Partidul Republican al fostului preşedinte Serge Sarkissian. 

Nikol Pashinyan a sosit la putere în luna mai după câteva săptămâni de ample demonstraţii antiguvernamentale, însă el nu controlează Parlamentul, care se află încă în mare parte în mâinile Partidului Republican, motiv pentru care doreşte organizarea de alegeri anticipate.

Citește și: Bulgaria va participa la exerciţiile militare Sea Shield, Poseidon şi Cetatea

Una dintre modalităţile pentru a realiza acest lucru ar fi să-şi prezinte demisia, caz în care Parlamentul ar vota pentru alegerea unui nou prim-ministru. Conform legii armene, două eşecuri ar conduce automat la alegeri parlamentare anticipate. 

Pashinyan a negociat cu deputaţii pentru a pune în aplicare acest scenariu, însă Parlamentul a aprobat marţi seara în cadrul unei şedinţe extraordinare amendamente care fac mai dificil acest lucru. 

Acest vot a fost opera forţelor "contrarevoluţionare", a denunţat premierul Pashinyan. 

Viitoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru 2022. Amendamentele votate marţi trebuie aprobate de preşedintele Armen Sarkissian pentru a putea intra în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.