DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Președintele BCE, Mario Draghi, pentru prima dată pesimist cu privire la creșterea economică în zona euro, după reuniunea de politică monetară

Mario Draghi

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus, uşor, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, dar este mai optimistă cu privire la perspectivele de inflaţie, a anunţat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, informează AFP.

În conformitate cu noile estimări ale BCE, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,9% în acest an, faţă de un avans de 2% cât estima în luna septembrie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul de 1,8% prognozat în luna septembrie, relatează agerpres.ro.

citește și: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Angela Merkel: Ce i-a spus cancelarul Germaniei

În schimb, veştile sunt mai bune în ceea ce priveşte inflaţia. BCE a revizuit în sus estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro până la 1,8% în acest an, comparativ cu o inflaţie de 1,7% cât estima în luna septembrie. În 2019, inflaţia ar urma să scadă însă până la 1,6%, pentru a reveni la 1,7% în 2020 şi 1,8% în 2021, în apropiere de obiectivul ţintă al BCE care mizează pe o inflaţie mai mică dar apropiată de 2%.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE a decis să îşi modifice estimările cu privire la riscurile care planează la adresa economiei zonei euro, pentru a ţine cont de degradarea relaţiilor comerciale şi a conjuncturii. În loc să spună că riscurile sunt în general echilibrate, o formulă pe care a repetat-o de mai multe ori în ultimele luni, Mario Draghi a spus joi că "balanţa riscurilor este orientată în jos din cauza persistenţei incertitudinilor care au legătură cu factorii geopolitici, ameninţarea protecţionismului, vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente şi a volatilităţii de pe pieţele financiare".

Anterior, consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. De asemenea, BCE a anunţat că achiziţiile sale de obligaţiuni vor înceta la finele acestei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.