Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Braziliei a dat asigurări că parteneriatul cu Israelul este pe calea cea bună și anunță progrese înainte de vizita lui Netanyahu în ţara sa

Jair Bolsonaro

Preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, care îşi începe mandatul pe 1 ianuarie, a dat asigurări marţi că parteneriatul cu Israelul este pe calea cea bună, anunţând negocieri privind producţia de apă în nord-estul ţării, lovită de lungi episoade de secetă, relatează AFP, informează Agerpres.

"Parteneriatul între Brazilia şi Israel de care va profita nord-estul ţării este pe calea cea bună", a scris pe Twitter liderul de extremă dreaptă care vrea să mute ambasada Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum au făcut-o SUA în mai.

El a anunţat, de asemenea, că viitorul ministru al ştiinţelor şi tehnologiei, astronautul Marcos Pontes, se va deplasa în Israel în ianuarie pentru a se întâlni cu omologul său israelian şi "a vizita uzine de desalinizare, plantaţii şi Oficiul de brevete".

Parteneriatul îşi propune testarea unor tehnologii pentru "producerea apei plecând de la umiditatea din aer în şcoli şi în spitalele din regiune", a adăugat el.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se deplaseze la sfârşitul săptămânii în Brazilia pentru o "vizită istorică", scrie ziarul Jerusalem Post.

"Încă de la sosire mă voi întâlni cu preşedintele ales Jair Bolsonaro şi apoi cu alţi lideri politici", potrivit premierului israelian, care a confirmat vizita în Brazilia înainte de anunţul organizării de alegeri anticipate în aprilie de către coaliţia aflată la putere.

Jair Bolsonaro, un fost căpitan de armată, este favorabil unei alianţe cu Israelul, chiar dacă această politică prezintă un risc pentru relaţiile comerciale ale Braziliei cu ţările arabe şi pentru sectorul agricol, potrivit specialiştilor.

Brazilia este primul exportator de carne halal din lume, potrivit AFP.

Pe 18 decembrie, Liga arabă a adoptat o rezoluţie care face apel la Australia, favorabilă unei recunoaşteri a Ierusalimului drept capitală a Israelului, "să respecte dreptul internaţional" în chestiunea conflictului israeliano-palestinian. Organizaţia a mai decis "să trimită o delegaţie guvernamentală de înalt nivel (...) pentru a se întâlni cu responsabili brazilieni şi australieni".

Citește și: Autoritățile britanice și franceze au salvat patruzeci de migranți în Canalul Mânecii

Israelul consideră întregul oraş Ierusalim capitala sa, în timp ce palestinienii aspiră să facă din Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat.

Din punctul de vedere al comunităţii internaţionale, statutul oraşului sfânt trebuie negociat între cele părţi, iar ambasadele nu ar trebui instalate aici înainte de ajungerea la un acord, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.