Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele CCIR, Mihai Daraban, prezent la dezbatere pe tema rolului băncilor de dezvoltare

daraban

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat astăzi, 6 februarie, la conferința „Rolul băncilor de dezvoltare și al agențiilor de credite la export în uniunea europeană”. Evenimentul a fost organizat de EximBank în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, la Muzeul Național Cotroceni.

În cadrul evenimentului, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, declarat: „În momentul de față, potrivit datelor statistice, Întreprinderile Mici și Mijlocii reprezintă 99,7% din totalul companiilor și acoperă peste 65% din totalul forței de muncă din România, doi din trei angajați lucrând pentru un IMM. (...) Astfel, IMM-urile apelează la creditele bancare, datele statistice indicând o finanțare preponderentă din datorii comerciale  de 19,3 % din total pasiv, urmate de datorii față de acționari și entități afiliate de 10,6 % și de creditele interne la bănci și la instituțiile financiare nebancare. Ponderea firmelor care se finanțează de la bănci în total este de 10,4%. În mod evident, există un potențial foarte ridicat în această zonă, potrivit datelor BNR, un număr de 14.300 de companii, din care 13.400 mii sunt IMM-uri, ar putea susține un volum de împrumuturi de 113 miliarde lei”.

Totodată, președintele CCIR a subliniat că jumătate din companiile înființate dispar în cel mult 10 ani de la data înregistrării, principalul motiv fiind climatul general caracterizat de existența unui grad ridicat de impredictibilitate: „ (...) e mai complicat să faci afaceri în România decât în alte state. Pare deseori un război de uzură într-un mediu care ar putea să fie mult mai prielnic”.

În partea a doua a evenimentului au fost dezbătute teme precum: rolul băncilor de dezvoltare în context macroeconomic și rolul agențiilor de credite la export în dezvoltarea economiilor sustenabile.

România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară de doar 27% dintre țările membre ale Uniunii Europene iar acest trend descendent continuă, ceea ce se traduce printr-o perspectivă nefavorabilă în ceea ce privește creditarea.

Astfel, devine esențială implicarea sistemului bancar în cofinanțarea proiectelor din fonduri europene și eventuale participări în proiecte de investiții realizate în parteneriat public-privat, ceea ce va duce, evident și la o creștere susținută a activității IMM-urilor.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: dl. Vinco David, Secretar General al Uniunii de la Berna, dl. Roland Python, Head of Swiss Contribution în Romania & Bulgaria, Programul de Cooperare Româno-Elvețian, dl. Petru Rareș, Bancher&Fondator Banca de Export – Import a României și dl. Traian Halalai, Președinte Executiv EximBank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.