Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pre;edintele Cehiei, Milos Zeman, devansat un centrist proeuropean într-un al doilea tur (sondaj)

milo zeman

Preşedintele ceh Milos Zeman conduce în sondaje înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc vineri şi sâmbătă, însă actualul şef al statului ar putea fi pus în dificultate dacă se va confrunta în turul al doilea cu Jiri Drahos, candidat centrist proeuropean, transmit AFP şi Reuters. În afara lui Milos Zeman (73 de ani), un veteran al stângii din Cehia, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei, alţi opt candidaţi sunt înscrişi în cursa prezidenţială, conform Agerpres.

Dacă niciunul din cei nouă candidaţi nu va obţine majoritatea absolută, un al doilea tur va fi organizat pe 26 şi 27 ianuarie. Cel mai bine situat adversar al lui Zeman este Jiri Drahos (68 de ani), chimist, fizician şi fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe între 2009-2017, un centrist proeuropean cotat cu 48,5% din voturi într-un eventual tur secund, faţă de cele 44,5 procente pe care le-ar obţine preşedintele în funcţie, după cum indică un sondaj comandat de televiziunea publică CT agenţiilor Median şi Kantar TNS.

Sondajul - realizat între 3 şi 7 ianuarie pe un eşantion de 1.000 de persoane - îl arată însă Milos Zeman în fruntea opţiunilor în primul tur, cu o cotă de 42,5%, devansându-l cu mult pe Jiri Drahos (27,5%).

Michal Horacek (65 de ani), scriitor şi fost om de afaceri de succes, este un alt candidat care i-ar putea ameninţa poziţia lui Zeman, în timp ce fostul premier de centru-dreapta Mirek Topolanek, intrat târziu în cursă, ar putea constitui o potenţială surpriză. Scrutinul este cel de-al doilea în care cehii îşi aleg preşedintele prin vot universal, după cel încheiat cu victoria lui Zeman în 2013.

Preşedintele Cehiei are prerogative limitate, dar numeşte un mare număr de responsabili de rang înalt şi are un rol crucial în procesul de numire a unui nou guvern, situaţie prin care trece ţara în prezent.

Şeful statului este şi un influent lider de opinie şi îşi reprezintă ţara pe plan extern, un rol pe care Zeman l-a folosit pentru a intensifica relaţiile cu Rusia şi China, consacrând mai puţin timp aliaţilor occidentali ai Cehiei. Milos Zeman a criticat puternic imigraţia din ţări musulmane, legând-o de ameninţări de securitate, aşa încât realegerea sa ar reflecta euroscepticismul unei majorităţi a cehilor şi respingerea de către aceştia a migranţilor şi refugiaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.