Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ecuadorului a declarat stare de urgență în urma unor proteste violente

Operation World
Ecuador

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat stare de urgență la nivel național în urma unor proteste violente cauzate de decizia autorităților de eliminare a subvențiilor la carburanți, informează Reuters.

Decizia de eliminare a subvențiilor face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri fiscale propuse de actualul Guvern. În urma eliminării subvenției, prețul motorinei s-a dublat, iar în cazul benzinei prețurile au avut o creștere mai moderată, conform Mediafax.

Mii de persoane au protestat în capitala țării, Quito, față de această măsură. Unii dintre protestatari au devenit violenți, aruncând cu pietre în polițiști, astfel încât forțele de ordine au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene. Printre protestatari s-au numărat șoferi de taxi, autobuz sau camion, dar și studenți și membri de sindicat. Un lider al mișcării a declarat că intenția protestatarilor este aceea de a „paraliza” întreaga țară până când Guvernul va reintroduce subvențiile la carburanți.

Oficialii de la Quito au apărat, însă, această măsură și au susținut că ea este necesară pentru combaterea contrabandei, dar și pentru revitalizarea economiei țării sud-americane.

Lenin Moreno, aflat la putere din 2017, a declarat că aceste subvenții „perverse” și extrem de costisitoare, care au fost acordate în ultimii 40 de ani, au afectat puternic economia. El a adăugat că nu le va permite protestatarilor să „paralizeze” țara.

„Pentru siguranța cetățenilor și pentru evitarea haosului, am declarat stare de urgență națională”, a spus Moreno. Măsura luată de acesta implică suspendarea unor drepturi cetățenești și permite Armatei să acționeze pentru menținerea ordinii. „Eu am curajul să iau măsurile corecte pentru națiune”, a mai spus președintele.

Proteste față de măsurile economice luate de Guvern au fost organizate și în alte orașe din Ecuador, precum Guayaquil și Cuenca. Ministrul de Interne, Maria Romo, a declarat că 19 persoane au fost reținute în timpul protestelor, însă presa din Ecuador se așteaptă ca numărul acestora să crească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.