Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Kazahstanului a participat la ceremonia de deschidere a Forumului 'One Belt, One Road'

Kazahstan

Președintele Republicii Kazahstan a participat la ceremonia de deschidere a Forumului, la care au mai participat și președinții altor state, directori de societăți și șefi de delegații internaționale, informează agenția de presă Akorda.

Discursul de deschidere a fost rostit de Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Principalul obiectiv al Forumului constă în analiza direcțiilor de activizare a colaborării, în crearea de platforme de colaborare și schimb al rezultatelor acestei colaborări. De asemenea, vor fi analizate aspecte cheie, precum infrastructura comunicațiilor, colaborarea economico-comercială, investițiile industriale, energie și resurse, asistență financiară, protecția mediului înconjurător.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului de colaborare internațională ”O singură zonă, un singur drum” Șeful statului a participat la o serie de întâlniri de afaceri cu liderii altor state.

Președintele Republicii Kazahstan l-a salutat pe președintele RPC, Xi Jinping, și l-a felicitat cu ocazia deschiderii încununate de succes a Forumului.

Nursultan Nazarbayev a discutat cu Președintele Federației Ruse, V. Putin, și cu Președintele Turciei, R. Erdogan, cu care a analizat rezultatele obținute în urma rundei de negocieri privind problema Siriei, încheiate de curând la Astana. Enumerând rezultatele procesului de la Astana, R. Erdogan a subliniat importanța acestuia pentru continuarea dialogului privind problema siriană la Geneva.

În plus, Șeful statului a făcut schimb de opinii cu președinții R. Belarus, A. Lukashenko, și al Uzbekistanului, Sh. Mirzieev, cu Prim-miniștrii Pakistanului, N. Sharif, și al Malaesiei, N. Razak, cu președintele Forumului Economic Mondial, K. Schwab.

Citește și: RECORD absolut pentru o capodoperă a lui Brâncuși: Zeci de milioane pentru o sculptură a artistului

De asemenea, Nursultan Nazarbayev a avut o discuție cu Secretarul general al ONU, A. Guteress, care și-a reiterat intenția de a participa la summit-ul SCO (organizația pentru Cooperare de la Shanghai), care va fi organizat în curând la Astana.

Pe parcursul discuțiilor cu Președintele R. Kazahstan, Premierul Spaniei, M. Rajoy, a confirmat participarea Regelui Spaniei la expoziția internațională ”EXPO-2017”.

În aceeași zi, Șeful statului a participat la o întâlnire cu Președintele RPC, Xi Jinping.

Șeful statului a mulțumit Președintelui RPC pentru invitația la Forumul ”O singură zonă, un singur drum” și a subliniat buna organizare a acestuia.

- Consider că Forumul va deveni unul dintre evenimentele importante din acest an, derulate la nivel mondial. Intervenția Dvs. de astăzi a fost una plină de substanță și a oferit un răspuns la multe aspect ale colaborării interstatale. ”O singură zonă, un singur drum” reprezintă o nouă paradigmă, o schema de colaborare la un nou nivel – a declarant Președintele R. Kazahstan.

Nursultan Nazarbayev a subliniat că ideea ”O singură zonă, un singur drum” reprezintă colaborarea nu numai la nivel regional, ci și între state de pe continente diferite.

- În această zonă există peste 60 de state care însumează 45% din populația lumii. Colaborarea bilaterală și multilaterală dintre kazahstan și RPC a devenit un etalon, alte țări putând învăța de la noi, - a declarat Șeful Statului.

Președintele Republicii Kazahstan a remarcat dinamica pozitivă a dezvoltării relațiilor dintre cele două state și și-a exprimat convingerea în consolidarea acestora la nivel mai înalt.

În plus, părțile au analizat aspectele asigurării securității regionale și cibernetice precum și probleme actuale de pe agenda internațională.

Xi Jinping i-a mulțumit lui Nursultan Nazarbayev pentru contribuția R. Kazahstan la procesul de soluționare a conflictului din Siria.

Președintele RPC a subliniat succesul programului ”Nurly zhol”, precum și caracterul actual al inițiativei internaționale ”Reuniunea privind colaborarea și măsurile de încredere din Asia” (SVMDA).

Liderul RPC și-a confirmat disponibilitatea de a vizita R. Kazahstan în cadrul unei vizite oficiale, de a participa la summit-ul SCO și la deschiderea expoziției internaționale specializate ”EXPO-2017”.

De asemenea, șefii de stat au analizat o serie de aspect ale colaborării bilaterale. De o atenție deosebită s-au bucurat temele creșterii schimbului comercial și a colaborării în domeniul industrial, al inovațiilor, transporturilor și energiei.

De asemenea, Nursultan Nazarbayev s-a întâlnit cu Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

În cadrul întâlnirii, părțile au făcut schimb de opinii privind situația și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre Kazahstan și RPC.

- Relațiile noastre au devenit un exemplu pentru alte state. În cadrul întâlnirii din 2014 am ridicat problema implementării proiectelor de creare a unor industrii, de conectare a sistemelor de transport. Ne mai rămâne să realizăm o serie de proiecte importante, - a declarat Președintele R. Kazahstan.

Subliniind importanța proceselor de integrare, Nursultan Nazarbayev a remarcat rolul important al inițiativei ”O singură zonă, un singur drum” în condițiile actuale.

Șeful Statului a atras atenția asupra rezultatelor pozitive, obținute în urma conjugării celor două programe – ”Nurly zhol” și ”Drumul mătăsii”.

În plus, părțile au analizat aspectele creșterii schimburilor comerciale dintre state, perspectivele utilizării potențialului de tranzit al R. Kazahstan, aspectele dezvoltării tehnologiilor și a industriilor moderne ecologice, precum și colaborarea în domeniile energetic și agricol.

În încheiere, Președintele R. Kazahstan l-a invitat pe Li Keqiang să ne viziteze țara, informează agenția de presă Akordy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.