Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele macedonean acuză UE de dublă măsură în cazul Macedoniei

The Independent
Macedonia

Preşedintele Macedoniei, Gheorghi Ivanov, a acuzat joi la Praga Uniunea Europeană că este ''nedreaptă'' şi a calificat drept ''rău'' acordul cu Grecia, destinat să permită aderarea ţării sale la UE, relatează AFP preluată de Agerpres.

Ivanov i-a reproşat Bruxellesului că are ''două greutăţi şi două măsuri'' vizavi de Macedonia.

''Sunt ţări cu probleme bilaterale nerezolvate care sunt deja membre ale UE'', a continuat el, menţionând diferendul de frontieră dintre Slovenia şi Croaţia. ''Aceste ţări au fost autorizate să adere la UE, în timp ce Macedonia nu a fost autorizată nici măcar să deschidă negocierile de aderare'', a deplâns Ivanov, la încheierea unei întâlniri cu omologul său ceh, Milos Zeman.

Preşedintele macedonean a făcut aceste declaraţii după referendumul care a avut loc duminică în ţara sa. Peste 90 % din votanţi s-au pronunţat în favoarea noului apelativ ''Republica Macedonia de Nord'', care i-ar permite să închidă îndelungatul diferend cu Atena.

Opoziţia a făcut însă apel la boicotarea votului şi absenteismul a atins aproape două treimi din cetăţenii înscrişi pe liste.Opozanţii consideră că scrutinul este invalidat de către o dispoziţie constituţională care cere un cvorum de 50 % pentru referendumuri cu caracter obligatoriu. Dar premierul macedonean, Zoran Zaev, susţine că referendumul este consultativ şi că acest prag nu a fost atins.

''Faptul este că referendumul a eşuat'', a declarat Ivanov, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala cehă. ''Intrarea în UE şi NATO nu poate servi drept alibi pentru un acord rău între Macedonia şi Grecia'', a adăugat el.

Obiectivul fostei republici iugoslave Macedonia, independentă din 1991, de a adera la UE şi NATO este obstrucţionat de veto-ul Greciei. Pentru Atena, numele de ''Macedonia'' este cel al provinciei sale septentrionale, din jurul Salonicului. Grecii îi suspectează pe vecinii lor că ascund ambiţii teritoriale.

Acordul din iunie dintre premierul Zoran Zaev şi omologul său grec, Alexis Tsipras, prevede denumirea ''Republica Macedonia de Nord''. Atena şi-ar retrage astfel obiecţiile la aderarea acestei ţări la UE şi NATO.

Guvernul lui Zaev şi-a stabilit un termen de o săptămână pentru a obţine ''undă verde'' din partea parlamentului, în caz contrar se va îndrepta spre alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.