Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului crește în ritm amețitor după atacurile din Arabia Saudită! Avertismentul analiștilor

Pixabay
sonda petrol

Prețul petrolului a crescut cu apoape 20% după atacurile de sâmbătă asupra instalațiilor din Arabia Sadită care au afectat peste 5% din oferta mondială, relatează BBC.

Petrolul Brent a sărit la 71,95 dolari barilul în timpul tranzacțiilor.

Creșteri au înregistrat și prețurile petrolului din SUA, dar modest, întrucât președintele Donald Trump a autorizat folositea țițeiului din rezerve.

Loviturile, pe care SUA acuză Iranul, au stârnit temeri legate de aprovizionarea în regiune.

Prețul Brent este în prezent în creștere cu aproximativ 10%, la 66,64 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate este cu 9,5% mai mare, la 60,06 dolari, după ce a atins un maxim cu 15% mai mare.

Atacurile de drone, în inima industriei petroliere saudite, au lovit cea mai mare rafinărie din lume, precum și un câmp petrolier din apropiere, ambele operate de gigantul Aramco.

Împreună sunt responsabile pentru 50% din producția de petrol din Arabia Saudită sau 5% din producția globală zilnică de petrol. Ar putea dura câteva săptămâni înainte ca instalațiile să fie repuse în funcțiune.

Analiștii spun că dacă întreruperea durează mai mult de șase săptămâni, prețurile petrolului ar putea urca peste 75 dolari pe baril.

În același timp impactul direct al atacurilor este apreciat ar putea fi de scurtă durată, în condițiile în care piața s-a adaptat rapid, în ultimii doi ani, la pierderea, din motive politice, a peste două milioane de barili pe zi de petrol din Venezuela și Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.