Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preasfinţitul Părinte Nicodim a sfinţit duminică, la Toplița, o cruce monument în memoria lui Tudor Vladimirescu şi pandurilor săi

basilica.ro
cruce nicodim tudor vladimirescu toplita

Preasfinţitul Părinte Nicodim a sfinţit duminică o cruce monument în memoria lui Tudor Vladimirescu şi pandurilor săi, informează Episcopia Severinului şi Strehaiei. Troiţa este amplasată în proximitatea Peşterii Topolniţa, pe locul unde a avut loc lupta între panduri şi turci, în data de 6 august 1820, conform basilica.ro

Monumentul a fost construit de Episcopia Severinului şi Strehaiei împreună cu Primăria Comunei Cireşu, în contextul împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

Slujba de sfinţire a fost precedată de parastasul pentru eroul naţional şi pentru cei care au luptat împreună cu el pentru libertatea poporului român.

În predică, ierarhul a evidenţiat importanţa „cinstirii eroilor și a înaintașilor noștri care și-au dat viața pentru țară, neam și credința strămoșească”.

Istoricul Tudor Răţoi a vorbit despre contextul istoric al revoluției de la 1821. El a relatat câteva aspecte istorice descoperite în documentele vremii despre lupta pe care Tudor Vladimireacu a purtat-o la Topolniţa în 1820.

content-image

La evenimente au luat parte și oficialități locale și centrale.

Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.