Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul: Sărbătoarea Sfintei Cruci ne îndeamnă să fim mărturisitori ai Mântuitorului Hristos

basilica.ro
PS Timotei Prahoveanul

„Sărbătoarea Sfintei Cruci ne îndeamnă să fim mărturisitori ai Mântuitorului Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul duminică, după sfințirea iconostasului Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel”, ctitorie a voievodului Matei Basarab și cel mai vechi lăcaș de rugăciune din Ploiești, conform basilica.ro

„Orice proiect care este făcut pentru împodobirea casei lui Dumnezeu este un semn de mărturisire, este o faptă care vorbește despre dragostea noastră”, a continuat ierarhul.

„De ce credeți că marii voievozi, cum a fost și Matei Basarab, au zidit un locaș de închinare Domnului? Pentru că era mărturisitor, cum au fost și alți domni, boieri, dar și oameni simpli ai pământului românesc.”

„Acestea sunt forme ale mărturisirii. Când înnoim o biserică care are 382 de ani, suntem de fapt și noi mărturisitori, suntem continuatori ai tradiției și ai istoriei sfinte, o istorie care ne oferă demnitate, care ne oferă bucurie și pe care trebuie să o menținem cu orice preț”, a mai spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Referindu-se la Evanghelia zilei, în care Mântuitorul vorbește despre cei care se rușinează de numele Lui în fața lumii, Preasfinția Sa a precizat că Îl mărturisim pe Hristos „atunci când vorbim despre Mântuitorul, când trăim faptele Lui, când îl slujim pe aproapele, atunci când căutăm lumina din viața celorlalți”.

Din contră, „orice tăgăduire a numelui lui Dumnezeu, orice formă de a arăta că nu mai suntem creștini – nepurtând crucea la gât, nemaifăcându-ne semnul crucii dimineața, seara, înainte și după masă, înainte de a începe o călătorie, atunci când trecem pe lângă o biserică, pe lângă o înmormântare – sunt toate forme de lepădare a botezului nostru creștin și a învățăturii mântuitoare”.

Ierarhul a amintit că religia creștină continuă să fie cea mai persecutată din lume și a exprimat un gând de recunoștință pentru cei care actualizează prezența strămoșilor „reînnoind, păstrând, ducând mai departe aceste locuri care vorbesc despre istoria, credința, demnitatea și frumusețea pământului și a sufletului românesc”.

„În această biserică avem bucuria, privilegiul de a fi contemporani cu istoria”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a distins, din partea Părintelui Patriarh Daniel, pe părintele paroh Ioan‑Augustin Pîrlea cu Ordinul „Sanctus Stephanus Mangnus”, iar celor implicați în înfrumusețarea bisericii le-a oferit Diploma omagială a anului 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.