DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Predoiu anunţă o nouă ordonanţă de urgenţă: Se schimbă Legea societăţilor comerciale în timpul stării de urgenţă

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Ministerul Justiției a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență care să faciliteze organizarea și desfășurarea adunărilor generale ale asociaților la distanță, pe perioada stării de urgenţă. Proiectul de OUG privind modificarea Legii societăților comerciale a fost pus în dezbatere publică.

„Am cerut echipei de elaborare din Ministerul Justiției un proiect care să faciliteze procedurile statutare din cadrul societăților. Prin acest proiect dorim să sprijinim funcționarea societăților și exercitarea neștirbită a drepturilor asociaților în condițiile restrângerii posibilităților de deplasare. Mediul de afaceri are nevoie nu doar de facilități economice, ci și de forme juridice mai flexibile în această perioadă. Proiectul pus în dezbatere de Ministerul Justiției răspunde cu soluții la aceste provocări”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Proiectul integral poate fi citit AICI! (.pdf)

Pe perioada stării de urgență, proiectul prevede, în esență, următoarele:

- posibilitatea convocării AGA prin corespondență/mijloace electronice (scrisoare recomandată/curier/scrisoare electronică cu sau fără semnătură electronică extinsă/ telefax/orice mijloace de comunicare la distanță, care asigură transmiterea textului), cu condiția ca fiecare acționar/asociat să comunice/să fi comunicat în scris adresa poștală/cea de poștă electronică; convocarea prin publicitatea este, în continuare, o posibilitate;

- în caz de urgență, posibilitatea reducerii cu până la jumătate a termenelor de convocare;

- posibilitatea desfășurării AGA prin corespondență și/sau prin mijloace electronice de comunicare directă la distanță (videoconferință, teleconferință, alte aplicații informatice), chiar dacă actul constitutiv nu prevede/interzice, la alegerea organului care are competența convocării acesteia;

- exercitarea votului prin corespondență/mijloace electronice de comunicare directă la distanță;

- similar AGA, posibilitatea întrunirii prin mijloace de comunicare directă la distanță a consiliului de administrație/consiliului de supraveghere/directoratului.

- prelungirea termenului de întrunire a AGA de aprobare a situațiilor financiare aferente exercițiului financiar 2019 până la 15 iulie 2020 corelat cu noul termen de depunere a situațiilor financiare la MFP, prelungit (prin Ordonanța de Urgență adoptată în 9.04.) până la 31 iulie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.