Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregatiri pentru viitor. Guvernul Ponta vrea noi penitenciare

penitenciar inchisoare

Guvernul Ponta a aprobat miercuri realizarea a doua studii de prefezabilitate in vederea construirii a doua noi penitenciare. Se fac astfel primii pasi pentru a asigura constructia acestora in viitorul nu foarte indepartat. Problema este ca alocarea fondurilor necesare pentru aceste studii se face la scurt timp dupa ce gardienii din penitenciare au protestat impotriva conditiilor de munca si s-au plans ca din lipsa de fonduri personalul din inchisori este insuficient si exista restante salariale de peste 8 luni.

Guvernul cu toate acestea a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre autorizarea Ministerului Justiției , pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în comuna Berceni, jud Prahova și în Municipiul Caracal, județul Olt.

Fondurile necesare achiziției celor două studii sunt în valoare de 1 milion de lei și se suportă din bugetul aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor din sumele alocate prin HG nr. 196/18.03.2015.

Cele două penitenciare vor dispune de o capacitate de cazare de 1000 de locuri, construite respectând standarde impuse de Uniunea Europenă. Conform acestora se va asigura o suprafață de 4m2 pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv 9m2 pentru o persoana privată de libertate cazată individual.

Informații suplimentare

Decizia luată astăzi de Guvern reprezintă încă un pas în direcția îmbunătățirii condițiilor din sistemul penitenciar, având în vedere faptul că împotriva statului român au fost pronunțate 121 de hotărâri judecătorești al căror obiect îl constituie condițiile de detenție care nu corespund standardelor Consiliului Europei.

Prin HG nr. 196/2015, a fost aprobată suplimentarea bugetului ministerului Justiției pe anul 2015 cu suma de 2 milioane de lei pentru Administrația națională a penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Conform Hotărârii de Guvern suma totală pervăzută pentru cele două studii de prefezabilitate este în valoare de 1 milion de lei și se distribuie după cum urmează:

Ø 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar din comuna Berceni, Jud. Prahova

Ø 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar din Municipiul Caracal, județul Olt

Administrația Națională a Penitenciarelor este un serviciu public care contribuie la asigurarea ordinii publice și a siguranței naționale prin asigurarea pazei, escortării, supravegherii, aplicarea regimului de detenție și organizarea de activități de asistență psiho-socială și educație destinate reinserției sociale a persoanelor private de libertate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.