Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiți-vă pentru 'recesiunea bogaților' - Cei mai bogați vor primi o lovitură neobișnuit de puternică (WSJ)

fortune.com
recesiune-economie-criza

O recesiune este – de regulă – dezastruoasă pentru săraci, rea pentru clasa de mijloc și un pic inconfortabilă pentru cei bogați. Dar, potrivit Wall Street Journal, dacă economia va intra în recesiune în 2023, cei mai bogați vor primi o lovitură neobișnuit de puternică.

Spre deosebire de alte crize, cei cu venituri mai mici au beneficiat de măsuri guvernamentale de sprijin luate încă din anii pandemiei, iar apoi, situația îmbunătățită de pe piața muncii a permis creșteri salariale care au compensat cel puțin parțial efectele inflației ridicate.

De exemplu, în SUA, datele Rezervei Federale arată că veniturile nete ale gospodăriilor care aparțin celor mai sărace 20% din totalul gospodăriilor era cu 42% mai mare în trimestrul al treilea 2022 decât la sfârșitul anului 2019 și au crescut cu 17% de la sfârșitul anului 2021. Cele mai bogate gospodării au început, desigur, de la un nivel mult mai ridicat, dar și-au văzut veniturile crescând mult mai puțin. Astfel, averea netă a celor mai prospere 20% gospodării era cu doar 22% mai mare în al treilea trimestru 2022 față de dinainte de pandemie și a scăzut cu 7,1% față de sfârșitul anului 2021 (din cauza scăderilor înregistrate de activele financiare pe bursele de valori).

Datele mai arată că în SUA, salariile celor mai prost plătiți au crescut mai mult decât cele ale celor mai bine plătiți. În plus, ultimul val de disponibilizări i-a lovit mai greu pe lucrătorii cu venituri mai mari. Multe dintre companiile de tehnologie care efectuează concedieri în masă plăteau foarte bine. Dar chiar și în companiile în care salariile sunt mult mai mici, precum Amazon, disponibilizările îi vizează în principal pe angajații de birou și nu pe cei care lucrează în depozite.

Consolarea pentru lucrătorii bine plătiți care își pierd locul de muncă este că ar trebui să fie relativ mai ușor pentru ei să găsească o nouă poziție decât pentru cei mai săraci care sunt disponibilizați. Și asta pentru că abilitățile de lucru ale persoanelor mai educate pot fi, în general, transferate mai ușor într-o poziție nouă. Dar, în condiții de criză, probabilitatea ca la noul lor loc de muncă să fie plătiți mai prost este foarte mare. Astfel că o „richcession”, adică o „recesiune a bogaților”, cum o numește Wall Street Journal este foarte posibilă în cursul anului 2023, notează Rador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.