Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premier european amenință cu DEMISIA din cauza salariilor profesorilor

demisie

Premierul portughez Antonio Costa a ameninţat vineri că va demisiona dacă parlamentul va vota în pofida avertismentelor sale o lege privind dezgheţarea salariilor profesorilor, după o alianţă neaşteptată a partenerilor săi de stânga cu opoziţia de dreapta, informează AFP şi Reuters, relatează Agerpres.

"Aprobarea acestei iniţiative parlamentare va constrânge guvernul să-şi prezinte demisia", a declarat Costa într-o conferinţă de presă, în timp ce alegerile legislative în termen sunt prevăzute pentru 6 octombrie.

O creştere retroactivă a salariilor profesorilor, care au fost îngheţate de mai multe ori din 2005, a fost adoptată în ajun cu o largă majoritate în comisie.

Aleşii comunişti şi cei ai Blocului de stânga, care susţin guvernul socialist, s-au pronunţat în favoarea acestei măsuri care ar putea pune în pericol echilibrul bugetar. Măsura urmează să fie prezentată la 15 mai în sesiune plenară.

În finalul unei şedinţe de urgenţă a cabinetului, şeful guvernului l-a informat pe preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa că el va renunţa la funcţia dacă acest proiect de lege va fi adoptat.

"În aceste condiţii, cred că este de datoria mea să-i informez pe şeful statului şi pe preşedintele parlamentului că aprobarea finală a respectivei iniţiative va forţa guvernul să-şi prezinte demisia", a declarat el într-o alocuţiune televizată.

Fără sprijinul comuniştilor şi al Blocului de stânga, guvernul său format în 2015 ar fi privat de majoritatea parlamentară.

Profesorii manifestează de mai multe luni pentru a cere actualizarea salariilor lor blocate de mai mulţi ani de criză. În urma votului din comisie, celelalte sindicate ale angajaţilor din domeniul public au cerut acelaşi tratament.

Adoptarea acestei iniţiative "îi va costa mai devreme sau mai târziu 800 milioane de euro pe portughezi", a avertizat premierul după o întrevedere cu şeful statului.

Costa, care a reuşit să redreseze finanţele publice de când şi-a format guvernul minoritar în 2015, a estimat că astfel de creşteri de salarii ar reprezenta "o ruptură de angajamentele noastre şi o ameninţare a credibilităţii internaţionale a ţării noastre. Şi aşa ceva nu este negociabil".

"Ar fi o lipsă de respect faţă de portughezi, în timp ce noi ajungem la sfârşitul acestei legislaturi şi ne apropiem de alegeri, să stricăm ceea i-a costat atât", a adăugat el.

Comisia parlamentară pentru Educaţie s-a pronunţat joi seara pentru sfârşitul îngheţării salariilor cadrelor didactice. Partidul Socialist a fost singurul care s-a declarat împotriva acestei moţiuni votate de aliaţii săi din Partidul Comunist şi din Blocul de stânga, precum de opoziţia de dreapta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.