Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră – Armata americană dă alerta: rebelii houthi au folosit o dronă navală explozivă în Marea Roşie

timesofisrael.com
houthi marea rosie

Premieră – Armata americană dă alerta: rebelii houthi au folosit o dronă navală explozivă în Marea Roşie

Rebelii houthi din Yemen au detonat joi în largul Yemenului o dronă navală încărcată cu explozivi, dar fără a lovi vreo navă, aceasta fiind prima utilizare recentă a unei astfel de arme de către rebelii care au atacat mai multe nave comerciale în zonă, a declarat joi un responsabil militar american citat de France Presse, relatează Agerpres.

Miercuri, 12 state, inclusiv SUA, le-au cerut rebelilor houthi să-şi înceteze imediat atacurile asupra navelor în Marea Roşie, ameninţându-i că, în caz contrar, vor suporta "consecinţe".

Amenințărin lansate de rebeli

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, au ameninţat că orice navă aflată în zonă şi a cărei destinaţie este Israelul poate fi o ţintă a lor, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

"O dronă navală de suprafaţă (...) a explodat pe culoarul maritim internaţional. Din fericire, nu sunt victime şi nicio navă nu a fost atinsă", a declarat presei vice-amiralul american Brad Cooper, comandant al forţelor navale americane în Orientul Mijlociu.

Context

Acesta a fost al 25-lea atac efectuat de rebelii houthi după data de 18 noiembrie asupra navigaţiei comerciale în zona strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie. Statele Unite au creat în decembrie o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim în această zonă strategică prin care tranzitează 12% din comerţul mondial.

"De când au început operaţiunile cu partenerii noştri, am doborât 19 drone şi rachete şi am scufundat trei ambarcaţiuni" ale rebelilor, a precizat vice-amiralul american, adăugând că "nici un semn nu arată că s-ar calma comportamentul iresponsabil" al rebelilor houthi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.