Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ - China va explora fața întunecată a Lunii

Andrei Zota
super luna

China a lansat sâmbătă prima sondă care va explora partea întunecată a Lunii, marcând un nou moment de referinţă în ambiţiosul său program spaţial, a relatat agenţia de presă Xinhua, citată de Reuters, potrivit news.ro.

Sonda, numită Chang’e-4, va afectua prima asolizare din istorie pe partea îndepărtată a Lunii, potrivit Xinhua. Alte nave spaţiale doar au observat partea întunecată de Lunii, dar niciuna nu a asolizat acolo.

Luna are o legătură strânsă cu Pământul, rotindu-se în acelaşi ritm cu care orbitează planeta noastră, astfel încât partea îndepărtată nu este niciodată vizibilă de pe Pământ.

Dezvoltarea programului spaţial al Chinei este o prioritate pentru liderii de la Beijing, preşedintele Xi Jinping cerând ca China să devină o putere spaţială.

Racheta Long March-3B, care transportă sonda, formată din modulul de aterizare şi un rover, a decolat de la centrul de lansarea a sateliţilor Xichang, din sud-vestul Chinei.

Citește și: Arabia Saudită refuză cererea de extrădare a Turciei în cazul Khashoggi: 'Noi nu extrădăm cetățenii noștri'

Sarcinile sondei Chang’e-4 includ observaţii astronomice prin unde radio de joasă-frecvenţă, cercetarea terenului şi a formelor de relief, detectarea compoziţiei minerale şi măsurarea radiaţiilor de neutroni şi a atomilor neutri, pentru studierea mediului pe partea îndepărtată a Lunii, potrivit Administraţiei Naţioanale a Spaţiului din China.

China vrea să ajungă din urmă Rusia şi Statele Unite, pentru a deveni o putere spaţială majoră, până în 2030. Anul viitor, China doreşte să înceapă construcţia propriei sale statţii spaţiale cu echipaj uman.

Cu toate acestea, deşi China a insistat că ambiţiile sale sunt cu totul paşnice, Departamentul american al Apărării a acuzat-o că întreprinde activităţi pentru a împiedica alte ţări să folosească active bazate în spaţiu, în timpul unei crize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.