Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră după 50 de ani: Un submarin canadian patrulează în vestul Pacificului

canada

Un submarin canadian patrulează în partea de vest a Pacificului pentru prima dată în aproape 50 de ani, într-un context de tensiuni sporite cu Coreea de Nord, a indicat joi Ministerul Apărării canadian, citat de France Presse. În cadrul unei reuniuni la Vancouver consacrată ameninţării nord-coreene, SUA şi aliaţii lor au lansat un apel în luna ianuarie la intensificarea controalelor maritime pentru a împiedica regimul de la Phenian să ocolească sancţiunile aprovizionându-se ilegal, conform Agerpres.

Desfăşurarea submarinului NCSM Chicoutimi 'consolidează angajamentul Canadei faţă de menţinerea păcii şi a securităţii în regiune', a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor canadiene, căpitanul Rick Donnelly pentru AFP.

Chicoutimi se află 'într-o misiune de intensificare a supravegherii asupra Coreei de Nord', de 'urmărire a navelor suspecte' şi a făcut escale în Guam şi în Japonia, potrivit unui reportaj realizat la bord de televiziunea publică canadiană CBC.

'Echipajul a efectuat patrulări fără un obiectiv precis, precum şi exerciţii cu alte ţări, dar nu a participat (la aplicarea) sancţiunilor împotriva Coreei de Nord', a afirmat căpitanul Donnelly. 'Submarinul nu este implicat în securitatea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud', a adăugat el.

Desfăşurarea a fost planificată 'cu mai mult de un an în urmă' şi nu este legată de niciun dosar geopolitic actual în Asia-Pacific', a adăugat Ministerul Apărării canadian, subliniind că este pentru 'prima dată în ultimii aproape 50 de ani când un submarin al marinei regale canadiene patrulează în Asia-Pacific'.

Washingtonul şi aliaţii săi, inclusiv Canada, au cerut în luna ianuarie o 'consolidare a interdicţiei maritime pentru a dejuca transferurile de la navă la navă' cu scopul de a scăpa de controale.

'Trebuie să existe noi consecinţe pentru regimul' nord-coreean la 'fiecare nouă agresiune', declarase atunci secretarul de stat american Rex Tillerson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.