Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ Igor Dodon recunoaște că limba moldovenească e aceeași cu limba română: 'E a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește'

dodon iohannis dodon

Igor Dodon a transmis un mesaj șocant societăţii pe 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române: Președintele Republicii Moldova a accentuat că denumirea limbii a constituit mereu „un motiv de neînţelegere şi tensiune pentru societatea noastră”. Pentru prima dată în istorie, el a recunoscut că limba moldovenească este, de fapt, limba română.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

„Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor și este expres indicat in Constituție), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, se arată în mesajul președintelui de la Chișinău.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

„Așa s-a întâmplat că, de câteva decenii, denumirea limbii a constituit, și mai constituie azi, un motiv de neînțelegere și tensiune pentru societatea noastră. Chestiunea limbii a devenit atât de sensibilă în Republica Moldova, încât orice inițiativă în privința ei a avut efecte conflictogene, a tulburat spiritele într-un mod toxic pentru societate. De aceea, poate că cea mai potrivită soluție este să ne concentrăm astăzi nu pe formă, ci pe fond, nu pe denumire, ci pe calitatea vorbirii, și să lăsăm poporul moldovenesc, ca autentic stăpân al limbii, să forjeze limba așa cum a făcut-o de veacuri. Să nu o luăm înaintea oamenilor. În înțelepciunea sa seculară, poporul o va face mai cumpătat, mai inteligent și mai profund decât noi, politicienii. Datoria politicienilor, azi, este să le oferim cetățenilor și tuturor generațiilor în creștere un mediu social și educațional prielnic pentru cultivarea limbii natale, pentru însușirea ei și pentru vorbirea bine elaborată. Așa cred că este cel mai indicat să procedăm”, a opinat Igor Dodon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.