Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în Capitală! Tehnologia care salvează copacii din Sectorul 4

Gabi Boholț
tomograf sonic copacu pomi

Un tomograf care scanează ”corpul” copacilor îi poate salva pe cei sănătoși de la tăiere, iar pe cei bolnavi îi pune pe lista neagră, înainte să cadă. O tehnologie ultramodernă, mai exact un tomograf sonic, se folosește deja în Sectorul 4.

Testarea copacilor, intrați în declin biologic, previne apariția unor accidente, iar prin acest lucru sunt evitate daune materiale și pierderi de vieți omenești. Urmând noile tendințe  europene, diagnoza copacilor se poate realiza abia după ce aceștia sunt scanați cu un așa zis tomograf sonic!

„Tomograful” pentru copaci este o nouă soluție smart pe care comunitatea Sectorului 4 o implementează. Este singura autoritate locală din București care are acest  aparat de ultimă generație. Cu ajutorul acestuia vom fi scanați arborii din sectorul 4, pentru a fi identificați cei care sunt bolnavi și care s-ar putea prăbuși. Totodată, se poate crea, în acest fel, o bază de date actualizată cu situația copacilor de pe domeniul public.

Așadar, în Capitală singurul asemenea aparat a fost achiziționat de către Primăria Sectorului 4. Investigațiile arborilor au început deja și sunt efectuate de către o echipă de specialiști de la Totul Verde. SA. Aparatul oferă o diagnoză precisă a sănătății arborilor, indiferent de specie, furnizând informații importante pentru determinarea riscului de prăbușire al arborilor. Analiza stării de sănătate, dar și măsurarea pereților reziduali ai arborilor cu risc de degradare si prabușire, poate fi efectuată doar cu astfel de echipamente.

Tomograful măsoară viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Majoritatea bolilor la nivelul interior al tulpinii cauzează crăpături, cavități sau putregai, fapt ce reduce elasticitatea și densitatea lemnului. În funcție de variația vitezei de propagare a undelor sonice, se evidențiează, după caz, lemn sănătos, lemn putred sau cavități și crăpături.

Undele sonice sunt formate printr-o bătaie de ciocan, senzorii sonici (receptorii) înregistrând aceste semnale. Numărul și modul de poziționare al punctelor de testare este foarte important pentru acuratețea tomografiei. Practic, aparatul este prins de tulpina copacului, cu ajutorul unei benzi pe care se află senzorii. Aceștia sunt de dimensiuni reduse, ce permit utilizarea lor în spații restrânse.

Softul aparatului permite afișarea tomografiilor sonice si electrice sub forma unor hărți de culori pe care pot fi facute masurători 2D și pot fi adăugate pictograme ce ajută la identificarea locului unde a fost efectuată tomografia. Zonele de culoare maro evidențiază un lemn de calitate bună, cele verzi arată trecerea spre o stare de putrefacție, în timp ce zonele roșii sau albastre indică faptul că s-au format cavități și crăpături ori putregai, transformate în scorbură! Așa cum se poate observa în diagrama alăturată!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.