Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în istoria Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române: Un fost membru a fost ales episcop în Bulgaria

Macarie Chakarov

Arhimandritul Macarie Chakarov de la Mănăstirea Rila, absolvent al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, va deveni episcop în Bulgaria. Chakarov a studiat teologia la București și a făcut parte din Grupul Psaltic ”Tronos” al Patriarhiei Române.

Sinodul Bisericii Bulgare l-a ales pe Arhimandritul Macarie în demnitatea de episcop vicar pentru Mitropolitul Naum de Ruse, cu titlul „Glavinitsky”. Hirotonia noului arhiereu va avea loc în data de 21 iunie, anunță Patriarhia Bulgariei.

Arhimandritul Macarie Chakarov s-a născut în 1981 la Sofia. A absolvit Seminarul Teologic din Plodviv apoi și-a obținut licența la Facultatea de Teologie din București, pe care a absolvit-o în 2004. Studiile de masterat le-a urmat în Tesalonic.

În anul 2007 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rila. A fost hirotonit ierodiacon în 2008, iar în 2011 a devenit ieromonah. În martie 2017 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Arhidiaconul Mihail Bucă, fondatorul și dirijorul Grupului Psaltic ”Tronos”, a precizat, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că ”este o binecuvântare să avem un arhierea care se va ruga și pentru Tronos și va pomeni numele Tronos în rugăciunile lui”. Totodată, cel mai valoros protopsalt ortodox a transmis și un mesaj către noul episcop al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

”În frumoasa mea activitate, am avut oameni buni, oameni minunați. Din ”mlădița” grupului ”Tronos” a răsărit, iată, un ”vlăstar” arhieresc, în Chakarov Kiril. Un băiat bun care venea din Sofia, a venit pe lângă noi, la cor, a activiat din 2000 până în 2004. M-a urmat prin multe concerte în București și în afara lui, dar și dincolo de granițele României. A fost un membru bun, silitor, nu a ieșit din vorba noastră. L-am apreciat foarte mult, era un om cumsecade.

A format un grup de psalți, după ce a plecat în Bulgaria, a format un cor de muzică bizantină la Sofia. Băieții lui din cor aveau cuvinte frumoase pentru că el a fost ucenicul meu. Chiar și grecii îl întrebau de unde știe să cânte muzică bizantină și mereu spunea că a fost ucenicul meu, la București.

Din 2007, părintele a ajuns monah la mănăstirea Rila. Apoi a ajuns egumen și chema, în fiecare an, membri ai grupului Tronos la hramul mănăstirii Rila. M-a chemat de multe ori, dar nu am ajuns până acum.

E o binecuvântare să avem un arhiereu care se va ruga și pentru ”Tronos” și va pomeni numele ”Tronos” în rugăciunile lui. Sperăm să desfășoare activitatea de arhiereu și din punct de vedere muzical. Să încurajeze oamenii de strană din Bulgaria și să formeze mai multe școli acolo și, de ce nu, să facem mai mare apropiere în cele două popoare.”, a declarat arhidiaconul Mihail Bucă.

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare de a-l alege pe Chakarov episcop a fost votată de Înaltpreasfințitul Patriarhul Bulgar Neofit și înaltpreasfințiile lor: Mitropolitul Grigorie de Veliko Târnovo, Mitropolitul Gavriil de Lovchani, Mitropolitul Nicolae de Plovdiv, Mitropolitul Antonie al Europei Occidentale și Centrale Mitropolitul Daniel și Mitropolitul Iacov de Dorostol.

„Împotriva” deciziei de mai sus a votat: IPS Mitropolit Serafim de Nevrokop.

Votul a avut loc în lipsa: Mitropolitul Ioaniki de Sliven, Mitropolitul Iosif al Statelor Unite, Canada și Australia, Mitropolitul Ignatie de Pleven și Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.