Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ în istorie: Primul și singurul președinte al unei mari țări a fost autorizat, de Parlament, să fie CONDUCĂTOR PE VIAȚĂ

Nursultan Nazarbaev

Parlamentul kazah a adoptat miercuri o lege care îi permite preşedintelui Nursultan Nazarbaev să continue să conducă ţara chiar dacă nu va mai fi preşedinte, informează AFP.

Legea a fost votată cu unanimitate de voturi de camera inferioară a parlamentului acestei ţări din Asia Centrală, unde Nazarbaev, 77 de ani, este la putere de peste 28 de ani, scrie agerpres.ro.

Citește și: Este oficial! Câți ani va fi valabil pașaportul persoanelor majore

Textul acordă un statut constituţional Consiliului de Securitate, ale cărui recomandări erau până acum doar consultative, şi îl autorizează pe Nazarbaev să-l conducă până la moartea sa. În fruntea acestuia, el va superviza forţele de ordine şi de facto îl va menţine sub conducerea sa pe orice preşedinte care îi va succeda.

Deja deţinător al titlului de "Tată al Naţiunii", care îi garantează imunitate judiciară şi un rol influent dacă s-ar retrage de la preşedinţie, Nursultan Nazarbaev exercită un control total asupra Kazahstanului.

Citește și: Andreea Esca și alte vedete Pro TV au probleme cu legea: Cine le-a dat în judecată și ce despăgubiri se cer

Numit în fruntea Kazahstanului pe vremea când acesta era încă republică sovietică, în 1989, de ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, Nazarbaev a rămas la putere şi după ce republica şi-a proclamat independenţa, în 1991, păstrându-şi postul de peste un sfert de secol. Mandatul său actual va dura până în 2020, iar Nazarbaev nu şi-a exprimat dorinţa de a se retrage.

În aproape trei decenii cât s-a aflat la putere, Nursultan Nazarbaev nici nu a creat condiţii pentru o tranziţie democratică atunci când se va retrage, nici nu a lăsat să apară o personalitate care ar putea să-i succeadă. Fiica sa, Dariga Nazarbaeva, 55 de ani, este uneori invocată de unii observatori drept eventual succesor.

Citește și: EXCLUSIV! Jocul lui Coldea cu Liviu Dragnea. Rolul lui Kovesi – dezvăluiri care aruncă în aer scena politică! Bomba cu ceas aruncată de Cozmin Gușă

După decesul, în 2016, a autoritarului Islam Karimov în republica vecină Uzbekistan, Nazarbaev a devenit liderul cel mai longeviv la putere în Asia Centrală.

Ţara sa, a cărei economie este cea mai importantă în regiune, suferă de mai mulţi ani de pe urma scăderii preţurilor la petrol şi crizei economice a vecinului său rus, care au dus la devalorizarea monedei kazahe.

Citește și: Dezastru pentru un renumit brand din România! Marca de apă care este la un pas să dispară – cum s-a ajuns aici .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.