Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în România: Ce a plănuit o primărie pentru a scăpa de zăpadă la iarnă

deszăpezire

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme din presa de mâine, având ca temă centrală un articol din Adevărul referitor la interesul administrațiilor locale de a implementa soluții inovative pentru România cu scopul de a îndepărta de pe străzi zăpada din iernile următoare.

Adevarul:

Pentru prima dată la nivel naţional, administraţia unui oraş a alocat mai bine de 1,2 milioane de euro pentru ca, în iernile care urmează, zăpadă căzută pe străzi să nu mai fie doar transportată pe câmpuri, ci şi topită. Răspunsul firmelor din domeniu a fost, însă, altul.
5,6 milioane de lei, fără TVA, este valoarea alocată de Primăria municipiului Sibiu pentru deszăpezirea străzilor oraşului în următoarele trei ierni. Suma este considerabil mai ridicată decât cea a contractului aflat încă în vigoare, semnat tot pentru trei ani, pentru suma de 3,8 milioane de lei, fără TVA.
Spre diferenţă de vechiul contract, administraţia locală a decis să aducă mai multe modificări, printre care cea mai importantă este cea referitoare la eliminarea cantităţilor de zăpadă. Astfel, în caietul de sarcini al procedurii lansată pentru încredinţarea noului contract, printre utilajele solicitate celor care se înscriu la licitaţie se numără şi o instalaţie specială de eliminat zăpada prin topire. Această instalaţie trebuia să să aibă o capacitate de a topi minim 200 de mc de zăpadă pe oră. „Aceasta va fi utilizată în zonele în care este fezabil din punct de vedere tehnic”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Care mai prevedea că  evacuarea apelor rezultate urma realizată în căminele de canalizare indicate de reprezentanţii administraţiei locale.
Răspunsul firmelor: zero
Licitaţia pentru noul contract a fost lansată pe 27 iulie 2017, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru ziua de 28 august. Dată la care demersul Primăriei din Sibiu s-a dovedit a nu fi atractiv pentru societăţile comerciale. Astfel, deşi două companii locale s-au înscris la licitaţie, în cele din urmă au decis să nu mai depună nicio ofertă. Prin urmare, administraţia locală s-a văzut nevoită să anuleze procedura de achiziţie.
Actualul contract de deszăpezire al Sibiului, semnat în 2014, a fost atribuit în urma unei proceduri la care s-au înscris patru companii sau asocieri de firme. Contractul va expira pe 8 decembrie 2017, dată până la care Primăria va trebui să găsească un alt operator care să deszăpezească străzile şi să acţioneze împotriva poleiului.  (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Pumnul lui Mirel Palada are genetica unui veac de violență bolșevică. El s-a născut din agresivitatea unei haimanale de partid și de stat, obișnuită să ia, dar să și dea. Să ia bani și funcții de la stat, să dea sudalme, șuturi și pumni poporului plătitor. Formula clasică a activistului crescut pe linia Marx-Engels-Lenin-Stalin-Putin.
Nu există nicio diferență între bătăușii cu lămpaș din iunie 1990 și bătăușul pumnaci din septembrie 2017. Filiația ideologică e aceeași. Ura declanșatoare e aceeași. Metodele sunt aceleași: dă-i la cap și arde-i câteva șuturi! Cine mișcă nu mai mișcă! Dacă vorbește, să tacă! Mi­nerii răspundeau chemării tovărășești a lui Ion Iliescu, părintele fondator al PCRP (Partidul Comunist Român Privatizat). Mirel Palada e produsul pseudo-sociologic al aceluiași PCRP, care oficial își zice PSD.
Grație gândirii de golănaș iresponsabil a lui V. V. Ponta, hominidul Palada a ajuns purtător de cuvânt al Guvernului României, călare peste un buget de câteva milioane de euro. Cum i-a cheltuit, numai el știe. Cert e că nici azi n-o duce rău, fiind furajat cu contracte consistente de Primăria Capitalei. Prin generozitatea Gabrielei Firea, Palada ne bate pe banii noștri!
Rădăcinile violenței roșii nu vin doar de la mineriade. Ele sunt mult mai adânci. Crimele din decembrie 1989 reprezintă o demonstrație de cinism bolșevic. Acolo, rețeta moscovită e completă: diversiune + min­ciu­nă + intoxicare + asasinat. România cunoscuse acea rețetă, pentru prima dată, cu multe decenii în urmă. Tancurile Armatei Roșii au impus dictatura comunistă prin violență extremă. La adăpostul șenilelor sovie­tice, brutele autohtone au trecut la treabă. I-au atacat cu bate și camioane pe ma­nifestanții anticomuniști, susținători ai Regelui Mihai și ai partidelor istorice. Au tras cu gloanțe de război înspre cabinetul generalului Rădescu, șeful ultimului guvern necomunist. Au arestat, torturat și ucis elitele și conștiințele neamului. Au însângerat satele și orașele. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Când sunt vremuri de criză, când pierdeţi bani sau pur şi simplu nu mai câştigaţi bani, când creşte cursul valutar, iar rata la bancă creşte în consecinţă, parcă aţi vrea să fie socialism, să aibă cineva grijă de voi, şi dacă se poate să fie statul, cu atât mai bine. O bună parte din cei care susţineţi capitalismul pur lucraţi în companii, multinaţionale care se bazează pe contracte cu statul, pe un monopol sau pe o rentă, prin faptul că este foarte greu să mai intre cineva pe piaţă – cum ar fi băncile sau utilităţile, pe faptul că lucraţi în instituţii de stat, care îşi stabilesc singure salariul – BNR, ASF, spre exemplu –, salarii care depăşesc media economiei şi pot fi considerate rezonabile chiar şi în Occident. Dacă ar fi să lucraţi în piaţa cu adevărat liberă, unde fiecare zi este o luptă de supravieţuire, de a face produse, de a găsi clienţi, de a încasa banii, de a plăti salariile şi taxele la stat, aţi plânge cu toţii şi v-aţi căuta de lucru la stat.
Când a venit criza, tot capitalismul financiar şi toată piaţa liberă au fost spulberate peste noapte şi numai intervenţia statelor şi băncilor centrale, care au printat bani până s-au înroşit rotativele, a oprit prăbuşirea băncilor, a companiilor de asigurări, a marilor giganţi financiari, a producătorilor auto (germani şi americani).
În România teza este că statul nu a fost nevoit să injecteze bani în sectorul bancar, România fiind printre puţinele ţări unde nu s-a întâmplat acest lucru. Pe de altă parte, în România, guvernul a fost nevoit să ceară ajutorul FMI – 20 de miliarde de euro – pentru a evita creşterea cursului, prăbuşirea băncilor care aveau în spate credite în valută acordate clienţilor, temperarea creşterii dobânzilor la lei, finanţarea golului din bugetul de stat. Ca o ironie, spre exemplu, banii din afacerea Microsoft au fost daţi din bugetul de stat, care a fost alimentat cu bani de la FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială.
Nici Microsoft, o multinaţională capitalistă, nu a fost în stare să îşi rezolve singură contractul cu guvernul şi a acceptat să acţioneze printr-un intermediar. Toţi cei care au lucrat într-un grup salvat în criză de către stat, prin injecţii de lichiditate, şi-au primit salariile la timp fără niciun fel de probleme. În schimb pentru ceilalţi, care nu beneficiază de paraşuta ”too big to fail“, criza a fost dramatică, proprietarii şi acţionarii pierzând aproape tot, iar angajaţii s-au confruntat cu întârzieri în plata salariilor, tăierea salariilor şi pierderea joburilor. Cei mai mari capitalişti sunt bancherii şi avocaţii, care trăiesc dintr-un monopol format prin barierele de intrare în profesie şi pe piaţă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Rusia şi Belarus au lansat joi vaste manevre militare comune. Exerciţiile – botezate «Zapad 2017» – Vest sau Occident 2017 – vor dura o săptămână şi au loc nu departe de frontiera cu Lituania şi Polonia. In ciuda faptului că Moscova asigură că «aceste manevre sunt defensive şi deloc îndreptate împotriva vreunei ţări», mai multe state aliate din NATO se tem de posibile provocări.
Manevrele din cadrul « Zapad 2017 » au loc în contextul în care Moscova şi NATO întreţin cele mai proaste relaţii de când s-a terminat războiul rece.
Oficial, Rusia spune că participă doar 12.700 de militari la aceste exerciţii. Experţi lituanieni şi estonieni avansează cifra de 100.000 de oameni ceea ce ar reprezenta cele mai importante desfăşurări de forţe de la terminarea războiului rece.
Această bătălie a cifrelor e departe de a fi neutră. OSCE – Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa - îi obligă pe membrii ei să invite observatori din afară deîndată ce sunt reuniţi peste 13.000 de miltari. Avansând cifra de doar 12.700, Moscoca se vrea deci în limitele admise fără observatori. Problema este că aceste exerciţii, odată terminate, se vor putea solda cu « uitarea » unor militari ruşi la faţa locului, în Belarus.
Din punct de vedere al aparaturii militare, « Zapad 2017 » se vor şi mai impresionante. Oficial sunt antrenate în manevre 70 de avioane şi elicoptere, aproape 700 de vehicule – din care 250 de tancuri – şi 200 de tunuri sau alte piese de artilerie. In fine, în marea Baltică sunt mobilizate circa zece vase de război.
Manevrele au loc loc în Belarus – ţară aliată cu Rusia lui Vladimir Putin – în enclava rusă Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, totul se derulează la doi paşi de Polonia şi statele baltice. « Cu scopul de a intimida şi impresiona statele vecine dar şi opinia publică din Rusia » spun specialiştii occidentali. Si cu riscul de a asista la incidente (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.