Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră istorică în SUA - Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Washington Examiner
Kevin McCarthy

Camera Reprezentanților a votat marți cu 216 la 210 pentru a-l demite pe republicanul californian Kevin McCarthy din funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, o decizie istorică care vine la câteva zile după ce acesta a ajuns la un acord în a 11-a oră pentru a evita închiderea guvernului cu ajutorul democraților din Cameră, potrivit CBS News.

Destituirea a venit după ce reprezentantul republican Matt Gaetz a acționat luni seară pentru a forța un vot asupra unei moțiuni de eliberare a funcției de președinte al Camerei, dând curs unei amenințări pe care a făcut-o săptămâna trecută de a-i lua „ciocanul” republicanului californian în timp ce amenințarea unui shutdown se profila.

În timp ce alți președinți de parlamente de-a lungul istoriei au demisionat după ce au pierdut sprijinul partidului lor, McCarthy este primul care a fost înlăturat printr-un vot al întregii Camere în mijlocul unui mandat de parlamentar.

"Este un teritoriu neexplorat pentru că nu am mai făcut asta niciodată în istoria Statelor Unite", a declarat Matthew Green, profesor de politică la Universitatea Catolică, pentru CBS News.

Înlăturarea fără precedent a unui speaker în mijlocul unei sesiuni a Congresului a ridicat întrebări cu privire la ce se va întâmpla în continuare și cine va fi ales pentru a-i succeda lui McCarthy. Deși situația este fluidă și se schimbă rapid, iată ce știm până acum:

Ce se întâmplă atunci când președintele Camerei este demis?

Regulamentul celui de-al 118-lea Congres prevede că "în cazul unei vacanțe în funcția de președinte, următorul membru" numit pe o listă înaintată de McCarthy secretarului Camerei în ianuarie va deveni președinte pro tempore până la alegerea unui președinte. Un funcționar care a citit în Cameră a anunțat imediat după vot că reprezentantul Patrick McHenry din Carolina de Nord a fost primul nume de pe lista lui McCarthy și, prin urmare, a fost numit speaker pro tempore.

"Până la o astfel de alegere, membrul care acționează în calitate de speaker pro tempore poate exercita acele autorități ale biroului de speaker care sunt necesare și adecvate în acest scop", se arată în regulament. Cerința unei liste pare să fi apărut odată cu cel de-al 108-lea Congres, care s-a reunit în ianuarie 2003.

După ce speakerul pro tempore preia funcția, "probabil că următorul punct de lucru ar fi alegerea unui speaker", a declarat Green. El a subliniat că "este puțin probabil pentru Cameră să continue să funcționeze ca de obicei fără ca un nou speaker să fie ales".

În primele sale remarci în calitate de speaker pro tempore, McHenry a anunțat că "funcția de speaker a devenit vacantă ca urmare a adoptării Rezoluției 757 a Camerei" și a adăugat că "înainte de a proceda la alegerea unui speaker, ar fi prudent să luăm mai întâi o pauză pentru ca grupul parlamentar și conferințele aferente să se întâlnească și să discute calea de urmat".

El a declarat apoi Camera în pauză.

content-image

Cine ar putea fi următorul președinte al Camerei?

În acest moment, nu este clar cine poate obține suficient sprijin pentru a câștiga această funcție. Republicanii au o majoritate restrânsă de 221 la 212, iar McCarthy a reușit să devină speaker doar făcând o serie de concesii celor mai conservatori membri.

Plenul Camerei votează pentru alegerea președintelui. McCarthy ar putea candida din nou pentru funcția de speaker sau democrații ar putea încerca să construiască o coaliție cu republicanii, a declarat Green.

Spre deosebire de luna ianuarie, când Camera nu și-a putut începe activitatea până când nu a fost ales un speaker, McHenry va ocupa acest rol temporar până când un nou speaker va câștiga ciocanul.

Casey Burgat, profesor asistent la Universitatea George Washington, a declarat că ar putea fi dificil să se găsească un candidat care să-i succeadă lui McCarthy, care să obțină un consens de susținere și care să își dorească ciocanul.

"Este destul de greu să fii lider, mai ales cu o majoritate de patru locuri, dar apoi începi să ai lupte interne aici", a spus Burgat. "Este, de asemenea, o muncă destul de teribilă atunci când nimeni nu te susține în mod constant".

Cât timp ar putea dura alegerea unui nou speaker?

Nu este clar cât de curând după înlăturarea lui McCarty, majoritatea republicană va începe procesul de alegere a unui succesor. În ianuarie, când s-a reunit cel de-al 118-lea Congres și republicanii au preluat puterea, a fost nevoie de 15 runde de vot pe parcursul a patru zile pentru ca McCarthy să obțină sprijinul de care avea nevoie pentru a câștiga mausul.

Victoria sa a fost obținută în urma unor zile de negocieri cu membrii de extremă dreapta ai conferinței republicane din Camera Reprezentanților și, pentru a le obține sprijinul, McCarthy a acceptat o serie de cerințe ale acestora. Principala dintre acestea a fost scăderea pragului pentru moțiunea de demitere, care permitea unui singur membru să ceară un vot pentru demiterea președintelui.

La fel ca în cazul efortului de înlăturare a lui McCarthy care s-a desfășurat marți, Gaetz s-a aflat în centrul disputei legate de încercarea republicanului californian de a câștiga funcția de președinte al Camerei. El i-a înfuriat pe unii dintre colegii săi republicani atunci când a votat "prezent" la al 14-lea tur, blocând candidatura lui McCarthy și forțând un alt scrutin.

Reprezentantul Tom McClintock, un republican californian, a avertizat că înlăturarea lui McCarthy ar duce la un blocaj al Camerei, în timp ce legislatorii lucrează pentru a alege un nou președinte.

"Dacă această moțiune va fi aprobată, Camera va fi paralizată", a declarat McClintock în comentariile făcute în plenul Camerei. "Ne putem aștepta la săptămâni după săptămâni de voturi fără rezultat, în timp ce nicio altă activitate nu poate fi desfășurată".

Green a declarat că, deși unii cred că speakerul pro tempore ar putea continua să prezideze Camera pentru treburile legislative, ar fi dificil pentru republicani să avanseze legislația fără un speaker în funcție.

"Realitatea este că republicanii se uită la speaker pentru tot felul de lucruri, cum ar fi stabilirea ordinii de zi și negocierea între facțiuni pentru a stabili ce va fi prezentat în plen", a spus el. "Așa că, fără cineva la conducere, este greu de văzut că republicanii din Camera Reprezentanților vor putea aduce prea multe pe ordinea de zi."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.