Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ ISTORICĂ nu doar pentru România, ci, probabil, pentru toată Uniunea Europeană: CE a transmis ACELAȘI comunicat ca Guvernul României

dancila timmermans juncker dancila timmermans dancila

Comisia Europeană (CE) a transmis, marți, o comunicare conținând exact același mesaj, dar în engleză, cu cea emisă de Guvern, după întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu președintele Executivului European, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans. Este o premieră la acest nivel, neexistând un precedent de acest fel.

După întrevederea dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, respectiv Frans Timmermans, Executivul de la Bruxelles a emis un comunicat de presă conținând același mesaj, în engleză, cu cel emis prin comunicat de Guvernul României.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

Mesajul agreat în comun vine după ce Executivul european a atenționat politicienii români în anumite perioade pentru felul în care au gestionat problemele din Justiție.

Potrivit comunicatelor, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă și sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum și dorința de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

"Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autoritățile române pentru a găsi soluții în privința aspectelor legate de statul de drept și pentru a relua progresele în cadrul MCV”, mai arată comunicatul Guvernului.

În martie, după o întâlnire la Palatul Victoria dintre Viorica Dăncilă și Frans Timmermans, premierul României a declarat că discuţiile au fost constructive, în timp ce Timmermans a afirmat că de când a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres.

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

Pe 13 mai, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităților române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Frans Timmermans precizează, în scrisoarea transmisă autorităților române, că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluțiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea era adresată președintelui Klaus Iohannis, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Camerei Deputaților la acea dat, Liviu Dragnea, și premierului Viorica Dăncilă.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanșa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă țara noastră adoptă alți pași negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.