Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră la Spitalul Militar Central: medicii au realizat prima intervenţie de chirurgie în cazul epilepsiei farmacorezistente

medici operatie

O premieră pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" a avut loc la sfârşitul lunii iulie, când o femeie de 36 de ani, bolnavă de epilepsie farmacorezistentă de cauză organică (ERT), a fost operată cu succes, pacienta nemaiavând, până în prezent, nicio criză epileptică, informează Agerpres.

Femeia, domiciliată în judeţul Maramureş, aflată în evidenţa şi sub supravegherea medicală de specialitate, avea, încă de la vârsta de 3 ani, crize epileptice în fiecare zi, rezistente la diferite scheme de tratament.

"Atât crizele convulsive, cât şi investigaţia IRM, efectuată cu protocol de epilepsie, sugerau, ca şi cauză determinantă, scleroza hipocampică stângă. Aceasta este o patologie frecvent întâlnită în rândul persoanelor diagnosticate cu epilepsie, reprezentând cea mai comună cauză operabilă. Intervenţia chirurgicală (...) a constat în realizarea lobectomiei temporale anterioare şi amigdalohipocampectomie stângă, fapt ce a presupus înlăturarea, din creier, prin intermediul unei incizii mici în tâmpla stângă, a unei zone care este responsabilă de producerea crizelor. Protocolul chirurgical s-a derulat pe parcursul a aproximativ 3 ore, fără probleme pentru echipa medicală", se arată într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Cicatricile intervenţiei chirurgicale sunt ascunse în păr, nefiind necesară raderea acestuia pentru realizarea operaţiei.

Pacienta a fost externată echilibrată hemodinamic şi respirator, fără acuze subiective, cu recomandările ca timp de câteva săptămâni să evite efortul fizic intens şi susţinut, fără a avea vreo restricţie de ordin alimentar, mai precizează sursa citată.

"Prin realizarea acestei premiere în Spitalul Militar Central, specialiştii îşi manifestă întreaga disponibilitate pentru intensificarea colaborării cu alţi membri ai echipei medicale multidisciplinare implicate în managementul medical al pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie farmacorezistentă de cauză organică. Ne bucurăm că putem asigura toate condiţiile necesare derulării, în cele mai bune condiţii tehnice şi de siguranţă, a tratamentului chirurgical minim invaziv pentru această patologie", menţionează sursa citată.

La nivel mondial, aproximativ 1% din populaţia globală (65 de milioane de oameni) suferă de epilepsie, 80% din cazuri înregistrându-se în ţările în curs de dezvoltare. Între 5 şi 10% din populaţia globală suferă de o criză neprovocată până la vârsta de 80 de ani, iar şansele de a trece printr-o a doua criză sunt cuprinse între 40 şi 50%. O criză poate dura între 1 şi 5 minute.

În România, sunt circa 400 - 500.000 de bolnavi, însă doar 200.000 sunt înregistraţi de către CAS şi urmează tratament anti-epileptic. Boala cunoaşte un vârf de incidenţă la copii şi tineri (3-18 ani) şi la vârsta a treia.

Calitatea vieţii pacienţilor cu ERT este afectată permanent de frecvenţa şi severitatea crizelor, încercările de control medicamentos având numai efecte temporare. În plus, odată cu trecerea timpului, crizele repetate afectează din ce în ce mai mult structura creierului şi, implicit, şi funcţionarea cognitivă, crescând, totodată şi riscul tulburărilor psihiatrice asociate (anxietate, depresie). Rata de succes a intervenţiilor chirurgicale este de aproximativ 70% (pacientul scapă complet de crize). Succesul postoperator depinde de foarte mulţi factori, astfel că, pentru a estima corect şansele fiecărui pacient, este nevoie de o evaluare prechirurgicală complexă, mai arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.