Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric pentru lumea artei: O expoziție va găzdui, în premieră mondială, exclusiv opere virtuale

arts-in-the-city.com
virtual

Grand Palais Ephemere din Paris găzduieşte sâmbătă şi duminică primul festival de realitate augmentată organizat vreodată, în cadrul căruia opere în mişcare şi virtuale pot fi urmărite prin intermediul celui de-al ''treilea ochi'' - ecranul unei tablete sau al unui smartphone, informează AFP.

''Este o premieră în Franţa şi în lume'', a subliniat pentru AFP Roei Amit, director pentru operaţiuni digitale în cadrul Asociaţiei muzeelor naţionale (Réunion des musées nationaux, RMN)-Grand Palais.

''Sunt opere ale unor tineri artişti, opere virtuale care există, aici şi acum! Dar pe care nu le descoperim decât prin intermediul ecranelor. Ecranul este asemănător unui al treilea ochi, care ne permite să dezvoltăm relaţii cu operele'', a explicat acesta.

Instalat în parcul Champ de Mars, nu departe de Turnul Eiffel, într-un spaţiu expoziţional cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, proiectat de arhitectul Jean-Michel Wilmotte pentru a fi deschis temporar pe durata lucrărilor de renovare de la Grand Palais, festivalul ''Palais augmenté'' propune un anumit tip de artă contemporană care poate fi practicată exclusiv de artişti ce stăpânesc tehnologiile digitale de ultimă generaţie.

Vizitatorii sunt invitaţi să vină gratuit (cu rezervare prealabilă), echipaţi cu un telefon mobil care să aibă bateria încărcată, a precizat RMN. Vor trebui să descarce o aplicaţie necesară vizualizării operelor şi vor fi ghidaţi de custozi.

În timp ce se plimbă prin incintă, vizitatorii vor putea vedea pe ecrane felul în care operele virtuale se desfăşoară în spaţiu: mâini care împing asemenea unor tentacule, flori fantastice, sau un monstru enorm care se plimbă la înălţimea tavanului, depune ouă şi face comentarii despre actualitate, istorie, cultură şi arhitectura clădirii. Unul dintre proiecte permite vizitatorilor, echipaţi cu un dispozitiv 5G oferit în mod special de către custozi, să genereze urme virtuale.

Cinci artişti şi două şcoli de arte vizuale, GOBELINS din Paris şi ECAL din Lausanne, au participat la această provocare.

''Cu toţii au în jur de 30 de ani, au crescut cu instrumente digitale şi se află în avangardă. Multe dintre temele lor sunt legate de ecologie, vegetal, spaţiu'', a subliniat Roei Amit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.