Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră MONDIALĂ Un bebeluș a fost născut de o femeie cu uterul transplantat de la o donatoare decedată

observator.tv
bebelus

Primul bebeluș născut de o femeie care a suferit un transplant de uter de la o donatoare decedată a venit pe lume în decembrie 2017, în Brazilia, iar, la un an de la reușita medicală, atât mama, cât și copilul sunt sănătoși, potrivit cbsnews.com.

Anterior, au fost înregistrate 11 nașteri de copii ai unor mame care au fost supuse unor transplanturi de uter, dar, în toate aceste cazuri, a fost vorba despre donatoare în viață, de obicei, rude sau prietene, scrie Mediafax.

Mama fetiței venite pe lume în decembrie 2017 este o femeie psiholog în vârstă de 32 de ani, a cărei identitate nu a fost făcută publică. Aceasta s-a născut fără uter, suferind de un sindrom rar, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser.

Femeia a fost supusă unui transplant de uter prelevat de la o donatoare decedată din cauza unui accident cerebral, la vârsta de 45 de ani, și care născuse trei copii.

La șapte luni de la transplant, după fertilizare in vitro, femeia a rămas însărcinată. A dat naștere unei fetițe sănătoase, prin operație cezariană, iar medicii au deschis la momentul respectiv să îi extirpeze și uterul, pentru ca aceasta să nu mai fie nevoită să facă tratament pentru a împiedica respingerea organului.

Inițial, femeia s-a temut să facă acest transplant, a spus profesorul Dani Ejzenberg, coordonatorul echipei care a realizat procedura, la Școala de medicină a Universității din Sao Paulo. "A fost cel mai important lucru din viața ei", a mai spus acesta. "Acum a venit să ne arate copilul și este atât de fericită", a adăugat medicul.

Anterior, au avut loc zece tentative de transplant de uter de la donatoare decedate, în Cehia, Turcia și SUA, toate eșuate.

În prezent, sunt programate alte două transplanturi de la donatoare decedate, parte a aceluiași studiu desfășurat de echipa de medici brazilieni.

Detaliile despre prima reușită în domeniu au fost publicate marți într-un articol din revista medicală The Lancet.

Medicul suedez Mats Brannstrom este pionierul în domeniul transplantului de uter. Opt bebeluși s-au născut astfel, mamele fiind supuse însă unor transplanturi de uter de la donatoare în viață.

Citește și: FORFOTĂ în PSD - Declarațiile GREILOR social - democrați despre OUG pe amnistie și grațiere .

Alți doi astfel de bebeluși s-au născut cu ajutorul unor echipe de specialiști de la Baylor University Medical Center din Texas, SUA, iar unul a venit pe lume în Serbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.