Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ POLITICĂ în Belgia - O femeie ajunge premier interimar al statului

harta belgia

Ministrul belgian al Bugetului, liberala francofonă Sophie Wilmès, în vârstă de 44 de ani, a fost aleasă - prima femeie - premier interimar, a anunţat şeful în exerciţiu al Guvernului Charles Michel, iar ea urmează să depună jurământul în faţa regelui Philippe, care urmează să anunţe în mod oficial numirea cel mai devreme duminică, relatează AFP, citată de NEWS.ro.

Charles Michel, care preia la 1 decembrie preşedinţia Consiliului European, a anunţat vineri că doreşte să plece din funcţie ”cel mai târziu la începutul lui noiembrie”.

Belgia nu are un Guvern cu puteri depline din decembrie 2018, iar negocieri în vederea formării unei noi coaliţii s-au împotmolit, în urma alegerilor legislative de la 26 mai.

”Felicitări lui Sophie Wilmès, care va fi propusă regelui ca premier (însărcinat) cu afaceri curente”, a scris sâmbătă pe Twitter Charles Michel, care provine din aceeaşi familie politică, Mişcarea Reformatoare (MR, liberală), ca Sophie Wilmès şi care se află la conducerea Guvernului din octombrie 2014.

Sophie Wilmès, desemnată de către un Comitet Ministerial restrâns, urmează să conducă o echipă fără o majoritate în Parlament.

”Voi face totul pentru a asigura, în stabilitate, continuitatea afacerilor curente”, a reacţionat tot pe twitter, actualul ministru al Bugetului şi Funcţiei Publice.

Născută în 1975, cu studii la Institutul de StudiiÎnalte şi Comunicare Socială (IHECS), ea a devenit consilieră comunală la Uccle în 2000, când a intrat în politică. Fieful său electoral a fost, după aceea, Rhode-Saint-Genèse, o comună înstărită situată în sudul capitalei.

Considerată o apropiată a lui Charles Michel, Sophie Wilmès devine deputată în 2014 şi intră în Guvernul federal în septembrie 2015.

La cinci luni după ultimele alegeri legislative, marcate de o ascensiune a ecologiştilor şi extremelor, care fragmentează şi mai mult peisajul politic, negocieriîntre partide au avansat foarte puţin în vederea formării unui guvern federal.

Partidul Socialist (PS, stânga) şi N-VA (naţionalişti flamanzi, dreapta), care s-au clasat primele în sudul şi, respectiv, nordul ţării, este necesar ca mai întâîi să-şi atenueze antagonismele, înainte de a putea elabora un program de guvernare şi a atrage parteneri, aparent liberalii şi formaţiuni de centru.

Un prim raport al eforturilor lor exploratorii urmează să fie predat regelui Philippe la 4 noiembrie.

Belgia are reputaţia unei ţări ”inguvernabile”. Ea s-a confruntat în 2010-2011 cu o perioadă de 541 de zile în care nu a avut un Guvern cu puteri depline, un record.

În ceea ce-l priveşte pe Charles Michel, care la vârsta de 38 de ani devenea cel mai tânăr premier al Belgiei şi care în prezent are 43 de ani, el a fost ales în iulie de către liderii UE să-i succeadă lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, instanţa care reprezintă statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.