Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ printre deținuții VIP. S-au lăsat de scris cărți și au devenit inventatori

inventie

Până mai ieri tot condamnatul mai cu ștaif devenea scriitor odată ce ajungea la Beciul Domnesc. Cum CSM-ul a dat niște decizii care nu mai fac posibilă publicarea cărților chiar pe bandă rulantă, VIP-urile din pușcăriile patriei au trecut la next level - devin inventatori și asaltează OSIM-ul cu cereri pentru brevete și invenții.

Premieră pe piaţa eliberărilor condiţionate de VIP-uri. Relu Fenechiu pare că a abandonat scrisul de cărţi în favoarea brevetelor de invenţie. A depus deja la OSIM trei astfel de cereri: microhidrocentrală plutitoare, cric încorporat în maşină şi stingător auto cu senzori. Dacă lucrările de până acum, inclusiv o carte, îi vor fi acceptate, Fenechiu ar putea scăpa de minimum patru luni de detenţie, potrivit 7Est.ro

Relu Fenechiu ar putea fi un om liber mult mai devreme decât data normală, mai 2017, când se va ajunge la executarea a două treimi din pedeapsă.

Condamnat în dosarul „Transformatorul” la 5 ani de închisoare cu executare, fostul ministru liberal al Transporturilor a fost încarcerat în ianuarie 2014, dar a reuşit deja să şteargă câteva luni din detenţia pe 2017 după ce a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci trei brevete de invenţie.

Cric încorporat

Pe 30 martie 2015, Relu Fenechiu a depus o cerere de brevet de invenţie pentru o „Metodă de ridicare a automobilelor utilizând un dispozitiv încorporat”. Invenţia fostului politician se referă la o metodă de ridicare a unui automobil cu pană de cauciuc utilizând un soi de cric încorporat în caroseria maşinii, acţionat electric sau hidraulic. Invenţia este prezentată pe larg în cerere de brevet şi are două variante: ridicarea maşinii cu patru cricuri hidraulice încorporate în caroserie sau cu două „picioare” montate în stâlpii automobilului şi acţionate de motoare electrice. Conform documentaţiei depuse de Fenechiu la OSIM, „Dezavantajul principal al cricurilor clasice îl reprezintă dificultatea utilizării acestora şi, mai ales, riscul de accidente în utilizarea pe un teren în pantă”.

Hidrocentrală plutitoare

Nu este foarte clar cu ce anume doreşte fostul deputat PNL să revoluţioneze domeniul producerii energiei electrice cu ajutorul apei, mai ales că hidrocentrala plutitoare pentru care solicită brevetul, cerere depusă în mai 2015, există deja. Fostul ministru descrie în cererea de brevet o hidrocentrală ancorată pe un curs de apă, care transformă mişcarea lichidului în curent electric cu ajutorul unei roţi cu zbaturi.

Relu Fenechiu vorbeşte despre invenţia sa ca şi cum ar fi descoperit-o acum, deşi conceptul de hidrocentrală plutitoare există deja. “Instalaţiile propuse nu necesită acumulări bazinale, deci nici baraje sau stăvilare, astfel încât sunt eliminate problemele de mediu pe care le generează hidrocentralele clasice: oprirea aluviunilor în amonte şi eroziunea necontrolată în aval, problemele de biodiversitate cauzate de oprirea migraţiei faunei acvatice etc”, menţionează liberalul în cererea de brevet. Acesta susţine că microhidrocentrala plutitoare pe care a inventat-o poate fi amplasată pe orice apă curgătoare.

Stingător automat pentru maşini

În luna octombrie, OSIM a publicat un nou brevet de invenţie solicitat de Relu Fenechiu. Acesta a inventat un dispozitiv automat care previne şi stinge incendiile unei maşini în caz de accident. Pe scurt, trei senzori raportează că a avut loc un accident şi o centrală dă comanda pentru ca o valvă să taie carburantul de la rezervor către motor, precum şi alimentarea cu energie electrică de la baterie. În acelaşi timp, centrala comandă ca o capsulă cu praf antiincendiu să se spargă peste motor, prevenind apariţia unui foc. Nu este clar din cererea de brevet de invenţie ce senzori vor fi utilizaţi sau cum va fi realizat dispozitivul.


La brevetul pentru cric, alături de Relu Fenechiu apare şi fratele său, Lucian, precum şi Mihai Bogdan Damian, fost şef la Fene Grup, ambii condamnaţi şi ei, în acelaşi dosar. Damian mai este trecut în brevetul pentru stingător, microhidrocentrala fiind doar a “şefului”.

Or fi eficiente?

OSIM nu a comunicat încă dacă Relu Fenchiu va primi sau nu brevetele de invenţie, instituţia comunicând doar că cererile sunt în lucru. “Sunt în stadiul de cereri de brevet. Dacă vor fi aprobate sau nu, asta nu ştie nimeni, în afară de oamenii de la OSIM”, ne-a spus profesorul Ion Sandu, inventator ieşean recunoscut.

„M-am uitat pe acele documente depuse de către domnul Fenechiu la OSIM şi nu pot spune dacă ele funcţioenază sau nu, dar pot spune că au fost întocmite de către o persoană familiarizată cu astfel de documentaţie. Eu am depus o astfel de cerere mai demult şi cei de la OSIM nu înţelegeau ce doresc să brevetez. Am rugat un inventator obişnuit cu termenii de specialitate să-mi întocmească documentaţia şi rezultatul a fost că nu-mi mai recunoşteam eu invenţia”, a declarat profesorul Cornel Munteanu din cadrul Facultăţii de Mecanică de la Universitatea Tehnică Iaşi.

O carte încă nepublicată

7EST a publicat în urmă cu câteva luni un text în care anunţa că Relu Fenechiu urma să publice, la Editura Performantica din Iaşi, o lucrare ştiinţifică intitulată „Ingineria avansată - soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de Nord-Est“. Cartea a fost depusă la editură de către avocaţii lui Fenechiu, a fost corectată şi i-a fost retrimisă pentru ultimele rectificări. Numai că, din iulie, Relu Fenechiu încă nu şi-a retrimis cartea pentru tipar. Conducerea Penitenciarului Vaslui, acolo unde Fenechiu  se găseşte acum, a menţionat pentru 7EST că lucrarea lui Fenechiu nu a ieşit pe poarta unităţii.

Ar putea ieşi în ianuarie 2017

Încarcerat în ianuarie 2014, Relu Fenechiu avea de ispăşit o pedeapsă totală de 5 ani de închisoare – 60 de luni de detenţie. Dintre cele 60 de luni, conform legii ar urma să petreacă după gratii două treimi, dacă va fi apreciat ca un deţinut model. Din acestea, fostul ministru al Transporturilor a ispăşit deja 23 şi îi rămân încă 17. Pentru fiecare lucrare ştiinţifică ar putea primi, în principiu, o reducere a pedepsei de 30 de zile, astfel că pentru cele trei invenţii şi o carte (dacă vor fi admise de OSIM/va fi publicată, în cazul volumului) va sta cu 4 luni mai puţin. Cu alte cuvinte, Relu Fenechiu ar putea fi liber în ianuarie 2017 doar pentru ce a publicat până acum. Legea spune că două zile de lucru la o carte sau la un brevet se socotesc ca trei zile executate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.