Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul anunţă măsurile economice pregătite pe linie economică pentru perioada următoare - Grant-uri pentru IMM-uri şi companiile mari

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Ludovic Orban a vorbit la România TV despre starea actuală a economiei după perioada de stare de urgenţă generată de epidemia cu coronavirus şi a punctat măsurile ce urmează să fie luate de autorităţi pentru restabilirea mediului economic.

Vezi și: Raport al Academiei Române: oprirea plăților către Pilonul II de pensii și impozitare progresivă a veniturilor

"Economia României a fost afectată la fel ca economiile celorlalte ţări afectate.

În toată această perioadă am luat sistematic măsuri pentru a ajuta companiile, angajaţii oamenii care lucrează, măsuri de injectare a lichidităţii în companii, să protejăm companiile şi angajaţii şi mai ales în domeniile puternic afectate.

Am luat măsuri precum şomajul tehnic, am suspendat propririle şi alte astfel de măsuri... până acum au fost injectaţi cam 6 miliarde de lei.

Avem cea mai mare rată a investiţilor publice din ultimii zece ani deşi în 2020 am fost afectaţi de criza generată de coronavirus.

Una dintre cauze e creşterea sectorului construcţiilor, cu 12 la sută, cea mai mare din ultimii ani. Am susţinut acest sector.

Nu e simplu să asiguri financiar acest sector. Am injectat economie prin rambursările de TVA. Au fost foarte rapide. În primele cinci luni au fost cu peste 50 la sută faţă de anul anterior când nu era criză.

Toate acest lucruri au generat lichidități în economie.

Am adoptat actul normativ prin care pentru toţi cei care au fost în somaj tehnic primesc un procent pentru readucerea la muncă a angajatului.

Pregătim scheme de ajutor de stat pentru garantarea companiilor mari care nu sunt IMM-uri, regândim schema de ajutor de stat pentru schema Green field, punem la punct un întreg plan de granturi pentru IMM, avem peste 2,2 miliarde de euro ce vor fi alocaţi în granturi pentru investiţii sau capital de lucru.

Spre deosebire de alte ţări noi am limitat restricţiile. Nu am închis economia.

Noi am avut beneficiari de şomaj tehnic, cam un milion şi ceva de angajați din 5,6 milioane cu contracte de muncă. Pe luna mai numărul de angajaţi cu contract de muncă e cu 14.000 mai mic decât în mai 2019. Deci am păstrat oamenii la muncă", a explicat Ludovic Orban, despre starea economiei româneşti la ora actuală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.