Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport al Academiei Române: oprirea plăților către Pilonul II de pensii și impozitare progresivă a veniturilor

academia romana

Un raport realizat un institut aflat în subordinea Academiei Române arată că în perioada următoare ar putea fi luate o serie de măsuri economice drastice, pentru a revigora economia. Conform acestui raport, una dintre măsuri ar fi impozitarea progresivă a veniturilor, iar o alta ar fi stoparea plăților către Pilonul II de pensii și redirecționarea banilor către investiții strategice de stat.

Citește și: Rareș Bogdan: Jigodia lui Orban îl atacă pe Klaus Iohannis! Vor primi exact ce merită

Conform acestui document, o măsură care ar putea fi aplicată în România ar putea fi oprirea plăţilor către fondurile de pensii din pilonul 2 (2020-2021) şi, mai mult, orientarea celor 13,5 miliarde de euro disponibile la Fondurile private de pensii către susţinerea unor afaceri strategice de stat (după exemplul măsurilor adoptate de Guvernul finlandez), informează Adevărul.

Academia sugerează şi impunerea unui prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal. Totodată, raportul propune taxarea companiilor digitale în ţara în care sunt obţinute veniturile – vizând giganţii americani GAFA (Google, Amazon, Facebook şi Apple) şi a altor companii care, de obicei, plătesc taxe în paradisuri fiscale sau ţări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda, Luxemburg ş.a.

De asemenea, raportul propune amânarea plăţilor fiscale şi a asigurărilor sociale pentru sectorul turistic până la 31 iunie şi lansarea de bonuri de agrement subvenţionate de la stat pentru a ajuta hotelurile să se redreseze din criză; sprijin turistic (11 milioane euro). Buget suplimentar pentru implementarea acţiunilor de susţinere a turismului în perioada iunie-septembrie 2020, în cooperare cu companiile aeriene şi organizatorii de turism, precum şi acţiuni de îmbunătăţire a iniţiativelor de atragere a turiştilor în perioada octombrie 2020 - martie 2021.

Totodată, sectoarele care au fost grav afectate de pandemie (de exemplu, turism, restaurante, spaţii de divertisment, sport, servicii culturale, transport) vor fi scutite de la plata contribuţiilor la asigurările sociale, impozitele pe salarizare impozitul pe întreprinderile mici, iar contribuţia angajaţilor va fi redusă până la 30 iulie a.c., arată raportul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.