Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul armean, contrazis categoric de Parlamentul din Nagorno-Karabah: 'A încălcat în mod grosolan Declarația de Independență a Republicii Armenia!'

FPRI.org
nagorno karabakh

Parlamentul din Artsakh (Nagorno-Karabah) a condamnat declarația premierului armean Nikol Pashinyan, care a spus că Erevanul este gata să recunoască Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, informează agenția ARKA.

  • Context: Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a confirmat recent disponibilitatea de a încorpora Artsakh în Azerbaidjan.

'De fapt, Nikol Pashinyan a încălcat în mod grosolan Declarația de Independență a Republicii Armenia și Constituția Republicii Armenia în ceea ce privește Artsakh, în special principiul imperativ al deciziei din 8 iulie 1992 a Sovietului Suprem al Republicii Armenia care consideră inadmisibil pentru Republica Armenia orice document internațional sau interstatal în care Republica Nagorno-Karabah este menționată ca parte a Azerbaidjanului', se arată în declarație. "Reafirmăm că statutul Artsakhului a fost stabilit la 10 decembrie 1991 prin exprimarea voinței poporului și nicio putere nu are dreptul să îl abroge. Orice declarație făcută de Nikol Pashinyan care ignoră suveranitatea Republicii Artsakh, dreptul poporului nostru la autodeterminare și faptul că acesta a fost pus în aplicare, precum și orice document elaborat pe baza acesteia sunt inacceptabile și inutile pentru noi. Artsakh nu va renunța niciodată la calea sa fermă de luptă', se arată în declarație.

„Fiind profund îngrijorată de realitatea periculoasă existentă, Adunarea Națională a Republicii Artsakh face apel la toți armenii să nu permită autorităților actuale ale Republicii Armenia să ia măsuri dezastruoase pentru a ceda Azerbaidjanului o parte din patria armeană - Republica Artsakh și teritoriile suverane ale Republicii Armenia sub formă de enclave, ceea ce va duce în mod inevitabil la pierderea statalității armenești.

În același timp, facem apel la foștii și actualii președinți ai Armeniei și Artsakh să condamne declarațiile din 22 mai 2023 făcute de Nikol Pashinyan. În caz contrar, vom considera tăcerea dvs. ca fiind un semn de acord cu premierul Republicii Armenia”, se arată în declarația Parlamentului, citată de sursa menționată.

Context

Pashinyan a declarat la o conferință de presă din 22 mai că cei 86.600 de kilometri pătrați de teritoriu azer pe care Armenia este dispusă să îi recunoască includ Nagorno-Karabah. De asemenea, el a precizat că problema drepturilor și securității armenilor din Nagorno-Karabah ar trebui să fie discutată în formatul Baku-Stepanakert.

Anunț istoric în conflictul Armenia-Azerbaidjian: Conflictul cu motive religioase din Nagorno-Karabah ar putea fi rezolvat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.